Vaccinationsbevisen hotar de mänskliga rättigheterna

Vart är samhället på väg? Vilken människosyn har vi fått? Vart tog individens frihet och de mänskliga rättigheterna vägen med de intågande vaccinationsbevisen?

Vaccinationsbevisen är ett hot mot det fria samhället och de mänskliga rättigheterna, menar skribenten.

Vaccinationsbevisen är ett hot mot det fria samhället och de mänskliga rättigheterna, menar skribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2022-01-02 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad hände med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 18? "Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet /.../ offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor." 

Vad hände med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 27? "Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst ..."

Sveriges grundlagar baserar sig bland annat på deklarationerna om de mänskliga rättigheterna, men nu har det börjat tummas på dessa.  Nu delas människor upp i vaccinerade och ovaccinerade, och sedan inskränks friheten för den ena gruppen av människor. Att inte tillåtas åka ut ur landet och nu inte kunna besöka kulturella eller religiösa sammankomster, det gör mig oroad över vilken människosyn vi börjat få. Smittskyddsåtgärder går att lösa på andra sätt. 

Har vi gått tillbaka till medeltidens människosyn då sjuka personer gick med bjällra för att varna så andra kunde hålla sig undan? Vaccinationsbevisen tvingar indirekt människor till vaccinering för att de ska ha möjlighet att röra sig fritt i samhället eller kunna åka utomlands. En rättighet som egentligen alla ska ha enligt grundlagen, oavsett sjuk eller frisk, vaccinerad eller ovaccinerad, kvinna eller man, svart eller vit, kristen eller muslim – men som nu plötsligt inte gäller. 

Den här samhällsutvecklingen och synsättet skrämmer mig och som jag nu opponerar mig mot. Sjuka och ovaccinerade börjar ses som ett hot och ska utestängas från allmänna sammankomster. Jag menar att vaccinationspassen inskränker på religionsfriheten och människors rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv som konserter, hockeymatcher eller gudstjänster.

Anna