Vaccin: Primärvårdens resurser blir kraftigt reducerade

Vi är inne i en stor utmaning i och med att vi ska vaccinera hela befolkningen. I Västerbotten är primärvården, det vill säga hälsocentralerna, huvudansvariga för detta med hjälp av de resurser som finns på arenan.

När sjukvården ska vaccinera hela befolkningen kommer hälsocentralerna behöva prioritera bland de ordinarie arbetsuppgifterna, menar skribenterna.

När sjukvården ska vaccinera hela befolkningen kommer hälsocentralerna behöva prioritera bland de ordinarie arbetsuppgifterna, menar skribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-03-24 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som står bakom denna insändare är några distriktssköterskor på en hälsocentral i Skellefteå. Vi använder och ger alla vaccindoser som levereras till hälsocentralen, men varje vaccindos kräver förberedelse. Varje vaccinationsdos tar tid i anspråk. Vi på hälsocentralerna vill mer än gärna att befolkningen ska vaccineras och arbetar därför intensivt med att genomföra detta viktiga uppdrag – men vi gör inte detta samtidigt som vi utför vårt vanliga uppdrag. Därför är det viktigt att alla får information om att resurserna på hälsocentralerna är omprioriterade och kraftigt reducerade till vaccinationens fördel.

Vad innebär då detta? Jo, att befolkningen inte kan och inte ska förvänta sig att vi har möjlighet att upprätthålla tillgänglighet och fullgöra vårt övriga uppdrag fullt ut. Ett prioriteringsdokument är framtaget av primärvårdsledningen i Skellefteå som bland annat innebär att astma- och diabetesmottagningen kommer att gå på sparlåga. Västerbottens hälsoundersökningar (40-, 50-, 60-årskontrollerna) är inställda. Längre svarstider i telefon och via meddelanden på 1177 är att förvänta. 

Detta är några av de förändringar som redan är genomförda, men inte kommunicerade ut till allmänheten. Vi på hälsocentralerna kommer även fortsättningsvis att ge befolkningen vård, vi kommer att fortsätta svara i telefon och försöka hjälpa alla som är i behov av vård. Men vi kommer också behöva prioritera snävt och välja bort bland alla viktiga uppdrag som trots allt kan vänta.

Vi arbetar hårt och hoppas på befolkningens förståelse för att verksamheten inte kan fungera som vanligt då vaccinationsarbetet kräver stora resurser. Däremot kan vi aldrig tillräckligt betona att det är livsviktigt att alla ni som behöver vård fortsätter att söka vård. Vi finns till för er, både som vaccinatörer och i hälsocentralens övriga verksamhet – dock med viss reducerad verksamhet.

Vi som sticker