Utmanande sophantering väntar för icke-normala familjer

Förfäras över det nya systemet för sophämtning som tillsynes ser ut att vara utformat för en "normal familj" om högst två friska individer utan barn.

Signaturen Tveksam är tveksam till hur sophämtningen kommer att fungera för vissa familjer med speciella behov.

Signaturen Tveksam är tveksam till hur sophämtningen kommer att fungera för vissa familjer med speciella behov.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2023-10-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tanken på att det finns stora familjer, blöjbarn eller individer med funktionsvariationer i kommunen och vad det nya systemet får för påverkan för den enskilde som faller utanför den beaktade "normen" verkar inte vara något som bekymrar ansvariga.

För egen del kommer denna nya sophantering att bli en ordentlig utmaning då vi i vår familj består av fler än 2 personer varav en är ungdom med funktionsvariation vilket innebär att skrymmande vuxenblöjor måste användas. Betalar nu för ett brunt kärl samt ett grönt kärl på 370L som till stor del fylls av blöjor och medicinskt avfall under 2 veckor. Anser att vi är duktiga på att sortera och lämna förpackningar på återvinningstationer men ändå krävs ett 370L kärl.

Så den kommande utmaningen blir att rymma samma mängd avfall i ett kärl på 140L och som ska tömmas var fjärde vecka istället för varannan som nu. Det innebär att 740L avfall ska rymmas och förvaras i ett kärl på 140L under fyra veckor.

Min spontana tanke för att minska problemet var att blöjor får man spara i en sopsäck och lämna in på energiåtervinningen men fick snabbt svaret från kommunen att det får man inte, oklart anledning men troligt är att kulorna måste rulla in för att minska budgetunderskottet.

Detta med tanke på att den presenterade lösningen som gavs är att man ska beställa extra tömning av kärlet när behovet uppstår, men utan att denna taxa kunde anges då det vid tillfället ännu inte beslutats. Men knappast lär det vara billigt med tanke på hur aggressivt höjningen är i övergångstaxan.

Men det märkliga är att kommuner med lägre kommunalskatt samt som anlitar Skellefteås Biogasanläggning kan prestera men med en lägre avgift, visst borde vår kommun kunna lära sig något av dem då det så ofta annars ses upp till dem.

Men då jag ännu inte löst utmaningen med att rymma 370L som blir 740L på en månad i ett kärl på 140L så är det kanske inte konstigt att jag inte riktigt förstår hur det fungerar i praktiken.

I slutändan kanske det visar sig att den orimliga tanken att skita i allt och ta straffavgiften om 500 kronor i månaden är den enda rimliga lösning på kommande utmaning.

Funderar också över befintliga återvinningsstationer som finansieras av förpackningsindustrin om de kommer att drivas vidare av kommunen efter införandet av detta EU direktiv som åberopar hushållsnära sortering?