Uteblivna skolluncher – vart tar pengarna vägen?

Skribenten undrar vad som händer med pengarna som sparas in när gymnasieskolorna inte serverar lunch.

Skribenten undrar vad som händer med pengarna som sparas in när gymnasieskolorna inte serverar lunch.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Insändare2021-04-05 15:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I pandemins bakvatten så syns det att det är olika förutsättningar vi får. De som har eller har haft distansundervisning i högstadiet blir erbjudna att hämta matlådor till lunch, men de som går gymnasiet erbjuds inte den servicen.

Har jag missat något, är det inte så att vi i Sverige och Skellefteå har en skola som erbjuder lunch? Skulle vara intressant att se vart pengarna som är budgeterade till mat för elever tar vägen nu när gymnasiet har haft distansundervisning under en väldigt lång tid.

Louise

Svar direkt

Pandemin har drabbat alla. Även Skellefteå kommuns måltidsavdelning. Kockar som i vanliga fall jobbar på gymnasieskolor jobbar nu på andra kök i kommunen för att täcka upp för den höga sjukfrånvaron. Vi har dock kunnat lösa lunchserveringen till de elever som inte har distansundervisning och därmed vistas på gymnasieskolorna. 

Anledningen till att matlådor inte delas ut är alltså att resurserna prioriterats om för att säkra matlagningen till framför allt förskola, vård och omsorg samt sjukhus (kommunen sköter även matlagningen till Skellefteå lasarett i samarbete med Region Västerbotten). De pengar som eventuellt sparas är kvar, och kommer att användas i gymnasierestaurangerna.

Peter Lundmark, avdelningschef måltid

Erik Burstrand, avdelningschef gymnasieskola– –