Uppgrävda gator – som hämtat ur en katastroffilm

Nu i vår är det många byggnationer igång I stan. Delar av Sunnanå ser med lite överdrift ut som ett landskap hämtat ur en katastroffilm med låg budget.

Vägarbete.

Vägarbete.

Foto: Pär Lindström

Insändare2020-04-28 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har det egentligen sett ut i nästan två år. Det är bra att det byggs och att nya ledningar dras för bland annat vatten och el, men det blir väldigt många uppgrävda gator och cykelvägar. 

Det beryktade halkgruset blandas på vissa ställen med makadam från de uppgrävda cykelvägarna och blir till ett vasst och otrevligt underlag. Ett sådant ogästvänligt underlag för cyklister har jag inte sett på lång tid.

När det gäller planering av grävningar på gator samt cykel- och gångvägar undrar jag ibland hur den går till. På Anderstorp mellan Klostergatan och Anderstorpsskolan har cykelvägen grävts upp kanske fyra, fem gånger på två år. Det verkar vara olika entreprenörer och kommunen själv som gör det, till synes utan samordning. 

Ibland går saker sönder, då blir det akut och kan inte hindras. Men är det planerade åtgärder borde samordning kunna ske. Vad kostar det egentligen att gräva upp, göra i ordning och asfaltera en gatstump vid ett tillfälle för att några månader senare gräva upp den igen?

Olov Wikström, Skellefteå

Svar direkt

Ja, det är många byggnationer i gång. Skellefteå växer så det knakar med bostäder, skolor, kontor samt kultur- och fritidsanläggningar. Då behöver även den underliggande infrastrukturen byggas ut och förstärkas. Det anläggs vatten och avlopp, fjärrvärme, elkraft, bredband med mera – även för detta finns samordning. 

Kommunen för en kontinuerlig dialog med andra ledningsägare där alla parter redogör för sina insatser inför både vinter- och sommarsäsong. Kommunen erbjuder också månatliga avstämningar med byggföretagen i syfte att kunna synkronisera tidplaner med varandra. 

Men många av projekten är komplexa och all ombyggnad och grävning är inte möjlig att planera i förväg vilket kan upplevas rörigt. Driftsstörningar, att det blir fel på nedgrävda ledningar, innebär även att det behöver grävas på mer akut basis. 

Det finns en plan för hur Skellefteå kommun ska växa hållbart, och det är härligt att många satsar på denna stad, men det innebär också att det uppstår störningar och kan bli obekvämt stundtals. Vi ber om överseende.

Jan Burlin, verksamhetschef för gator och parker, Skellefteå kommun