Uppfinningsrika skojare hittar på nya knep

Telefoner och bank-id uttnyttjas av den nya tidens skojare, menar skribenten.

Telefoner och bank-id uttnyttjas av den nya tidens skojare, menar skribenten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2022-10-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen fick vi ett meddelande på mobiltelefonen från banken som gav rådet – undvik att svara, men i annat fall snabbt lägg på luren och swisha absolut inte när telefonbedragare ringer och ber om det. 

I meddelandet skrev banken att man skulle undvika kundbedragare som inte kan hålla sina fingrar i styr. Banken varnade för skojarna som är uppfinningsrika genom att hela tiden hitta på nya knep för att luras. Förut ringde någon hem till äldre eller någon annan som inte förstod att ett avtal gjordes på telefonen. Om man sedan inte ville betala skickade inkassofirmor ut brev där de hotade med viten. Det var svårt att få rätt och då orkade många inte bråka längre utan betalade istället. 

Åter till dessa juveler som tycks enbart vara tycks vilja göra sig en snabb hacka via telefonen. När en del i toppen av samhället tycks blunda och acceptera vad vi människor utsätts för, känns det som att dessa brott blir legitimerade. De som bestämmer tycks själva vara likgiltiga så länge de inte själva blir drabbade.

 Istället för att motarbeta brottslingarna, vill de att alla ska ha bank-id. Denna utveckling vill inte alla vara med om, därför att det blir alltför lätt att swisha bort pengar. Det blir inget godtagbart resultatet av en dubbelmoral som de flesta inte vill ha. Hänsyn måste tas till alla som hamnar utanför, därför att de inte kan eller vill anpassa sig till den här negativa utvecklingen. Alla förstår sig inte på den och önskar inte vara med på tågordningen.

Brott lönar sig aldrig