Ungdomsvård är bättre än fler poliser

I vårt land lever vi nu i en verklighet där minst 100 personer per år mördas i hemmet eller ute i det fria.

Insändare 18 juli 2022 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra politiker lär mena att vi bestämt måste öka antalet poliser. Man nämner antalet 20 000. Våld mot våld. Straff för brott mot människans frihet och frid måste kraftigt skärpas och fler fängelser byggas. Strafflindringsmöjligheter ska användas med försiktighet.

Jag har en annan angelägenhetsordning byggd på en mycket lång tid inom polisen, längsta tiden som polischef.

För mig är det nödvändigast att man försöker göra människan rumsren och samhällstillvänd. Det som ska bli rakt måste rätas i tid. I min enkelhet som polischef såg jag under tiden till att i det stora distriktet (84 000 människor) skulle minst två av "mina" poliser enbart syssla med undervisning i distriktets grundskolor i ämnet laglydnadsfrågor. De i ämnet verksamma poliserna fann sitt arbete både meningsfullt och fruktbart.

För mig är det också klart att samhället bör satsa kraftigare på ungdomsvård. Genom åren blev jag ofta anlitad som orator. Det blev drygt 1 300 framträdanden i riks- och lokalradion, i tv och som estradör. I min iver lät jag gärna lyssnarna få del av min mening att om människorna förmådde rätta sig efter de tio budorden, dekalogen, skulle förmodligen ropen på tusentals fler poliser avklinga.

Människan är människans värsta fiende menade på sin tid Cicero, politikern, författaren och vältalaren därnere i Rom Det var före vår tideräknings början. Borde vi inte så här i nutiden kunna hålla oss till en bättre tingens ordning än den vi exponerar?

Filip Gerhardsson, 99 år gammal rättsvårdare


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa