Seniorer exkluderas – vi behöver också mötesplatser

Var fjärde väljare var förra valet 65 år eller äldre, men endast två procent av riksdagsledamöterna tillhörde den ålderskategorin enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Vilka konsekvenser får det på den förda politiken om partierna inte tar tillvara äldres kompetens och erfarenhet i rikspolitiken?

Skribenten anser att kommunens seniorer behöver mötesplatser i form av ett aktivitetscenter.

Skribenten anser att kommunens seniorer behöver mötesplatser i form av ett aktivitetscenter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-05-24 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kommunen fattas många beslut som rör äldre och därför är det viktigt med en balanserad åldersrepresentation bland politikerna. Alla förtroendevalda politiker, oavsett egen ålder, förväntas ha insikt och vilja att förstå äldres/seniorers behov och aktivt arbeta för goda livsvillkor för den växande andelen äldre i kommunen. 

Livserfarenhet och mångårig kompetens är en tillgång, inte en belastning, och med förbättrad folkhälsa är det i dag möjligt att leva ett aktivt och självständigt liv långt upp i åren. Vad innebär Skellefteås vision "en hållbar plats för en bättre vardag" för de stora barnkullarna från 1940-talet, även kallad äldreboomen, samt övriga årsrika skattebetalare?

För seniorer som inte kunnat mötas under coronapandemin är behovet av en mötesplats solklart. Ungdomar har fritidsgårdar, även seniorer har behov av att träffa människor i samma ålder. Ett aktivitetscenter eller aktivitetshus – en träffpunkt och mötesplats för seniorer med lokaler för gemenskap, studiecirklar, hobbyarbete samt aktiviteter inom- och utomhus. Oberoende av namnet på en sådan plats ökar möjligheterna att träffa vänner, skapa nya kontakter och motverka ofrivillig ensamhet.

Att exkludera äldre och bara tillåta utveckling för barn och vuxna i arbetsför ålder är varken solidariskt eller jämlikt. Det kan uppfattas som ålderism, det vill säga negativ behandling på grund av fördomar om ålder. Skapa ett aktivitetscenter för årsrika i kommunen. Det blir ett utmärkt bevis på engagemang, framsynthet och professionalism – plus goodwill för Skellefteå.

Lägg liv till åren