Först var det bara kul och spännande att vara en ung tjej på en mansdominerad arbetsplats, men det är inte lika kul längre. Gubbar som visslar bakom en när man går, som hälsar underligt när de står i grupp och sedan säger något på sitt egna språk och skrattar. När du ska gå på toa eller till lunchen ensam så måste du samla på dig mod och intala dig själv att inget kommer att hända så länge du tittar ner i backen.
Inte nog med detta så märks det att arbetsplatsen inte är byggd för det feminina könet då det inte finns några sanitetspåsar på någon av toaletterna. Förut gick vi på toa i en speciell barack. Nu har Northvolt tagit bort dessa baracker och ställt dit bajamajor istället. Dessa bajamajor har ingen värme och du har ingen möjlighet att tvätta dina händer med tvål, vilket blir lite dubbelmoral med tanke på den pandemi vi är i.
Jag var verkligen positiv till detta jobb, men det har visat sig vara i onödan – snälla Northvolt skärp er!
Anonym
Svar direkt
Jag vill börja med att säga att jag är ledsen för de upplevelser du har haft av att jobba på området. Det är inte den kulturen vi vill ha här ute, alldeles oavsett vilket företag man är anställd på.
Det låter från din beskrivning som att du arbetar för en av underentreprenörerna på byggarbetsplatsen, och det är värt att veta att vi har nolltolerans mot alla typer av trakasserier – både inom Northvolt och som kravställning mot de företag vi anlitar. Om man blir utsatt ser vi gärna att man berättar för en arbetsledare eller chef som kan ta det vidare till oss, även om jag förstår att det är tufft, så vi har möjlighet att agera. För vår uppförandekod är tydlig: de som utsätter andra för trakasserier får inte jobba kvar på området.
Om något går sönder kan vi tillfälligt ställa upp bajamajor för att inte minska antalet toaletter, vilket vi också har gjort under vintern när vi upptäckte att rören hade frusit till i en av barackerna. Bajamajor är vare sig en önskvärd eller permanent lösning, och något vi endast använder som sista utväg.
Vi genomför samverkansform med facken, skyddsombud och arbetsmiljöansvariga från alla företag som arbetar på site för att kontinuerligt förbättra arbetsplatsen, både vad gäller faciliteter och trygghetskultur. Vi tar till oss av kritiken och är de första att lyfta fram att det finns mycket som kan och ska förbättras. Jag kommer personligen ta upp frågan om sanitetspåsar på nästa möte.
Northvolt har höga jämställdhetsambitioner som företag – och även om byggbranschen är kraftigt mansdominerad ska självklart dessa ambitioner gälla även för våra byggarbetsplatser. Därför vill jag sist av allt tacka dig för att du lyfter fram dina upplevelser, men också uttrycka min förhoppning om att du väljer att jobba kvar inom branschen, och vara del av den förändring som vi måste få fram.
Mia Engnes, chef för byggprojektet, Northvolt Ett