Undersökningar som skapar en självuppfyllande profetia

Skribenten menar att diverse opinionsundersökningar är ett slöseri som sällan ger rättvisa resultat.

Skribenten menar att diverse opinionsundersökningar är ett slöseri som sällan ger rättvisa resultat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-10-07 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är opinionsundersökningar ett redskap för att starka intressen ska få igenom sina krav eller är de till för att ge klarhet, objektivitet och information för alla medborgare? Undersökningarna verkar ha ökat med tiden, bland annat vad gäller våra val, vilken energiform som är bäst och många frågor om ditten och datten. Instituten säger, vad tycker du?

Ibland närmar sig undersökningarna reklamens mål som är att styra våra konsumtionsval. Resultaten visas upp trots att de, ofta, till och med i de flesta fall troligen inte är objektiva och inte tillnärmelsevis nära sanningen eftersom många inte har eller vill svara på frågorna.

Varför ska man då styra opinionen för att enbart vara med och skapa en självuppfyllande profetia? En del ger falska svar för att inte upplysa om vad man anser. Det kan de göra för att de lockas av att få några trisslotter eller någon annan småsak.

Opinionsmätningarna är ett slöseri med resurser då de kostar alltför mycket pengar till att ge svaga resultat, men till vad? Är de bara för att omyndigförklara oss, som väljare och konsumenter? Slutsatsen blir nog att sluta svara på några frågor om undersökningarna inte tilltalar dig eller mig.

Folkets åsikter kommer inte fram i enkätsvaren