Undersköterskor skulle kunna lösa sjuksköterskebristen

Jag läser återkommande om sjuksköterskebristen. Ser den också själv från första rad eftersom jag arbetar inom denna värld. Självklart behöver arbetsgivarna arbeta med att bli betydligt attraktivare arbetsplatser, höja lönerna och skapa bättre scheman.

Med en tvåårig utbildning skulle undersköterskor kunna konvertera till sjuksköterskor, menar skribenten.

Med en tvåårig utbildning skulle undersköterskor kunna konvertera till sjuksköterskor, menar skribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-10-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men låt mig också belysa ytterliggare en sak. Vi är många undersköterskor, både inom kommun och region, som skulle kunna tänka oss att bli sjuksköterskor. Men när utbildningen är tre år och ett år ägnas åt att läsa till nivån undersköterska så börjar man ju fundera och blir smått irriterad. 

Vi som alltså redan genomfört undersköterskeutbildning, är godkända och som har arbetat som undersköterskor i flera år ska alltså ut i verksamheterna som sjuksköterskestudenter på praktik och lära oss bädda sängar, hur man matar eller duschar brukare/patienter. Känns helt vansinnigt att vi ska lära oss det vi redan kan och använder, exempelvis kapillärprovtagning, blodtryck, venprovtagning med mera. Och att vi dessutom kanske måste ta ett års studielån för att läsa något vi redan besitter och är godkända i.

Låt mig uppmuntra politiker, Region Västerbotten, Skellefteå kommun och universitetet till ett samarbete och skapa en helt unik tvåårig sjuksköterskeutbildning. En utbildning med förkunskapskravet att vara utbildad och godkänd undersköterska. Skapa ett kunskapstest bestående av en del praktiskt och en del teoretiskt. Det teoretiska testet ska bestå av frågor i nivå med förväntade kunskaper hos en godkänd undersköterska. Kravet är att bli godkänd på testeterna för att gå vidare i urvalet till den tvååriga sjuksköterskeutbildningen.

Skellefteå, ge idéerna plats – att genomföras.

Undersköterskan