”Sträck på dig – du gör ett jättebra jobb”

Skribenten menar att alla som jobbar inom vård och omsorg kan vara stolta eftersom de gör ett bra jobb.
Skribenten menar att alla som jobbar inom vård och omsorg kan vara stolta eftersom de gör ett bra jobb.

Ibland så funderar jag på hur lätt vi människor har att fokusera på det som är mindre bra och rent av dåligt. Vi dras snabbt med i en nedåtgående trend eller spiral. Det är så vi verkar fungera, vi människor.

Insändare 12 november 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är undersköterska och har arbetat inom hemtjänsten samt vård och omsorg i cirka 15 år. Under dessa år har jag fått följa med i den ständiga utveckling som skett och sker. Allt ifrån nya arbetssätt till välutvecklade it-stöd som vi som personal fått utbildning i, samt i efterhand kunnat nyttja och i dag använda som viktiga arbetsredskap. 

Jag har lämnat det nära vårdyrket på grund av vidareutveckling – men jag har alltid älskat mitt jobb som undersköterska, varit stolt över mitt yrkesval samt de erfarenheter och kunskaper yrket gett mig. Jag har utvecklats, utbildats, fått insikt, känt empati och vuxit som människa genom mitt arbete. Jag önskar att vi som vårdpersonal i Skellefteå kommun ska tänka på allt gott och bra vi som verkligen gör varje dag. 

Vi har alla olika roller beroende på de olika uppdragen vi har, men förhoppningsvis så styr vi alla mot samma mål. Allt ifrån socialnämndens uppdrag i det helikopterperspektiv de har, till oss som vårdpersonal som verkligen jobbar utifrån de riktlinjer och beslut som tas. Jag vet precis som alla andra inom vårdrelaterade arbeten i kommunen att det finns brister och förbättringsområden som vi tycker borde prioriteras högre, precis som de finns utmaningar i alla yrken. Men kan vi släppa fokuset på det, kanske bara just i detta ögonblick när du läser dessa rader, och tänka efter en liten stund. 

De allra flesta av oss är professionella, vill göra ett bra arbete och tycker verkligen om sina arbete med människor. Ta er en funderare och tänk på allt som verkligen är bra med och i vårt arbete. Till exempel så har vi fackförbundet Kommunal som kämpar för vår arbetsroll och dess utmaningar, vi har chefer som kämpar med budget och mycket annat, samordnare, handläggare, hemvården med mera. Vi har vårdpersonalen såklart, som ska arbeta med uppdrag som inte alltid är så lätta.

Alla dessa roller strävar i grund och botten mot samma mål – att våra äldre ska må så bra de bara kan, att de ska känna sig trygga och väl omhändertagna av kompetent och professionell personal när det behovet uppstår. Det är dem vi arbetar för. Gå in på din arbetsplats med ett leende och gör denna dag till en alldeles utomordentligt fin dag.

Så sträck på dig – du gör ett jättebra jobb! 

Före detta undersköterska i Skellefteå kommun

Ämnen du kan följa