Underlig reformeringen av ränteavdraget

SIgnaturen Skattebetalare menar att ränteavdraget gynnar bankerna och trissar upp bostadspriserna.

SIgnaturen Skattebetalare menar att ränteavdraget gynnar bankerna och trissar upp bostadspriserna.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2024-10-10 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är regeringen på gång att reformera ränteavdraget och det är verkligen hög tid. Men regeringens förslag är en verkligt underlig reform där man föreslår att avdraget ska behållas för bostäder, båtar och bilar. Av någon underlig anledning så ska det behållas för bilar och båtar men man kan eventuellt förstå att det tar emot att avskaffa det fullt ut på bostäder till att börja med.

Men det bästa vore att helt avskaffa allt som heter ränteavdrag och en början kan vara att först avskaffa alla avdrag för allt utom bostäderna. Ränteavdrag ska endast få göras för fast boende och i Sverige. Nästa steg skulle vara att begränsa avdraget till 100 000 kronor och sänka det till 21procent.

Sen måste det stegvis sänkas till noll senast år 2035. På det sättet får vi en lugn utfasning av det och berörda får möjlighet att anpassa sig till de nya reglerna.

För dagens system med ränteavdrag gynnar inte bara låntagarna utan bidrar även till bankernas övervinster genom att samhället betalar 30 procent av räntorna. Statens subventioner gynnar bankerna som i och med detta kan ta ut överräntor och det trissar även upp fastighetspriserna.

Skattebetalare