"Tycker Skebo att de står över lagar och förordningar?"

Skebos vd uttryckte i tv och övriga medier att de medvetet började bygga studentbarackerna innan bygglovet var klart samt att de hade råd med en miljon kronor i böter.

Skebo började bygga studentmodulerna för tidigt.

Skebo började bygga studentmodulerna för tidigt.

Foto: Melker Westerberg

Insändare2021-09-03 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tycker hyresgäster, skattebetalare, anställda med flera att det är okej när en miljon kronor medvetet slarvas bort? 

Tycker Skebo att de står över lagar och förordningar?

Om man tar sig rättigheter man inte har, borde det inte då bli konsekvenser i form av tjänstefel?

Lika inför lagen var det visst – eller?

Kommuninvånare

Svar direkt

Skebo står för sitt agerande och tar konsekvenserna av sitt handlande. Handlingarna för bygglovet var klara och inlämnade, men de formella beskeden dröjde någon dag längre än vi hade trott. Vi valde tillslut, medvetna om risken för sanktionsavgift, att sätta i gång bygget för att inte riskera att studenterna skulle stå utan boende vid terminsstart. 

Hade dessa bostäder inte funnits på plats så hade det inneburit stora konsekvenser för Skebo som då hade behövt hitta andra lösningar för att klara av att upprätthålla bostadsgarantin. I den bostadsbrist som råder hade det varit ett svårlöst problem som blivit kostsamt. Vi hade också ha riskerat stilleståndskostnader för de entreprenörer som fanns startklara på plats. 

Vi erhöll interimistiskt slutbesked för bygget den 24 augusti. Dagen efter ringlade kön av förväntansfulla studenter från när och fjärran lång utanför vår huvudentré. De kunde hämta sina nycklar och flytta in. Samtidigt så har dessa tillfälliga boenden frigjort 88 lägenheter i Heimstadens bestånd på Anderstorp till den ordinarie bostadsmarknaden. 

Skellefteå har en akut bostadsbrist som riskerar att hämma den utveckling vi står inför. Situationen kräver extraordinära insatser och det här är en av dem. Skattebetalarna kan känns sig lugna eftersom Skebo inte är skattefinansierat och det är heller inte en kostnad som ligger till grund för kommande hyresförhandlingar. 

Åsa Andersson, vd Skebo