Två råd om umgänget i trafiken

Håller er på vänstersida menar insändaskribenten.

Håller er på vänstersida menar insändaskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-07-24 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olika åsikter har vädrats om vilken sida fotgängare bör gå efter. Trafikförordningen 7 kap. 1 § 2 st säger: ”Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen.”

Klarspråk: Håll dig på vänster sida, vare sig du går på väg eller gångbana, så gör du aldrig fel.

Vid flera tillfällen på väg söderut mot Skellefteå har jag nästan tvingats över i den vänstra filen för att personer verkar tro att högerregeln gäller när de kör i ett accelerationsfält. En del häver sig på signalhornet när de kört upp jämsides med bilen i den högra filen.

Trafikförordningen 3 kap. 23 § anger: ”En förare som färdas i ett accelerationsfält skall anpassa hastigheten till trafiken i det körfält som han eller hon avser att köra in i.”

Klarspråk: När du kör in på E4:an ska du antingen köra så snabbt att du kan svänga in utan att störa trafiken på huvudleden eller sänka din fart och svänga in efter fordon på E4:an.

Självklart bör trafikanterna på huvudleden om möjligt underlätta. Själv styr jag gärna över i vänsterfilen, när jag inte hindrar annan trafik.

”Var vänner på vägarna”