Trygga kontanterna – förstatliga bankomaterna

Bankomaterna borde förstatligas så att kontanthanteringen garanteras, menar skribenten.

Bankomaterna borde förstatligas så att kontanthanteringen garanteras, menar skribenten.

Foto: Jessica Gow

Insändare2021-03-09 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var mycket som sades och diskuterades angående kontanthanteringen i tv-programmet Ekonomibyrån, SVT den 8 februari. Där fick vi bland annat reda på att moderatkvinnan Anna Kinberg Batra var den som skulle får utreda om huruvida och när Sverige skulle bli kontantfritt. 

Den första frågan som dyker upp är hur hon kunde bli utvald till utredare av en för Sverige så viktig fråga. Jag menar att KinbergBatra är ju inte ens med i nuvarande regering. Först bör man ju göra en rundfrågning i regeringskretsar innan det startas en utredning om en så viktig fråga för staten som kontanthanteringen. 

I en broschyr som kom för ett par år sedan om uppmaningar vid kristider sades det att vi skulle alltid se till att vara försedda med kontanter, ifall internetsystemen och elektriciteten blev utslagna. Det här är alltså en statsfråga som inte kan vara beroende av partipolitiska intressen.

Bankerna har ett direktiv sedan en tid om att de ska kunna tillgodose behovet av kontanter – ja, det är egentligen lag. Detta sköts i dag framförallt av Bankomat AB och det är en kostnad för bankerna som de gärna vill bli av med. Men bankerna tjänar i dag mycket pengar på alla kortbetalningar och digitaliseringen. 

Det har föreslagits att bankomatsystemet ska förstatligas för att trygga kontanternas funktion. Här håller jag fullständigt med. 

Olov Wikström, Skellefteå