Trollfabrik väcker gamla frågor

Insändarskribenten skriver om trollfabriker och tolerans.

Insändarskribenten skriver om trollfabriker och tolerans.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Insändare2024-05-23 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TV 4 programmet Kalla Fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna har en trollfabrik på sin kommunikationsavdelning. Avslöjandet väcker till liv gamla frågor om toleransen gränser. Många undrar oavsett partifärg, när kommer Ulf Kristersson att sätta ner foten och bryta med intoleransen som frodas inom SD.

En som formulerade den så kallade toleransparadoxen var filosofen Karl Popper. En jude som flytt Tyskland på grund av nazismen. Han skrev följande: 

”Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intoleranta människor, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem.”

Ryssland har i många år haft trollfabriker som spridit misstro i många länder. Presidentvalet i USA 2016 är bara ett av många exempel. Just nu ser vi hur EU- valrörelsen fylls med massor av desinformation, inte minst från Ryssland.

Före Ukrainakriget så framkom det att flera ledande Sverigedemokrater hade täta kontakter med Ryssland. Idag vågar ingen SD-are ha en sådan direkt koppling, istället så håller man sig till Putinkramaren Orban i Ungern.

De borgerliga i Tyskland trodde att de kunde kontrollera Hitler. Samma misstag gjorde moderata republikaner då det gällde Trump. Tyvärr tror jag att det är samma misstag som svensk borgerlighet håller på att upprepa då det gäller SD.

Vi har flera mycket allvarliga problem som påverkar oss och som utgör existentiella hot mot vår framtid, klimathoten, Rysslands aggression och brottsligheten.

Det kommer att krävas många modiga och svåra beslut som kommer att drabba oss på olika sätt. Därför tycker jag att S och M borde gräva ner stridsyxorna och hindra trollfabrikörerna på SD att påverka vår framtid.

Vi har haft tillräckligt av SD:s klimatförnekande och främlingsfientlighet. Toleransen har gränser.