Triangeln som får mig på dåligt humör

Du vaknar upp en helt vanlig morgon. Du är glad och det är äntligen fredag. Du sätter dig i bilen och vrider på tändningen, bilen går igång med ett ryck och motorn börjar purra.

Epa-traktorer borde förbjudas, menar skribenten.

Epa-traktorer borde förbjudas, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-06-05 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du backar ut från parkeringen. Du kör igenom samhället och lyssnar på radion där din favoritlåt nu spelas. Du kör ner på E4 och är snart framme vid skolan. Men allt ska plötsligt ta en snabb vändning, som en flagga i sommarvinden. I den högra filen ser du något som får dig på så dåligt humör att rök nästan kommer ut ur öronen. Framför dig åker en epa, en epa som inte bara kör otroligt långsamt utan även spelar så hög musik att Sverige nästan börjar skaka.

Att epa-traktorer har stört trafiken i flera år är ingen nyhet, rytmen i trafiken förstörs och arga miner skapas längst vägarna. Varje dag möter man en epa och många gånger är olyckan nära. Flera gånger när jag själv varit ute och kört i höstmörkret har jag varit nära att köra in i en epa. De har såklart en röd triangel längst bak, men om man kör 110 kilometer i timmen och kommer ikapp en epa som kör 30 kilometer i timmen syns den alldeles för sent.

Epa-traktorer uppfanns under andra världskriget, då man använde dem som jordbrukstraktorer för att kunna modernisera jordbruket. Detta behov har försvunnit för länge sedan och det finns inget existensberättigande för den här fordonstypen i dag. Om Sverige menar allvar med miljömålen så borde denna fordonstyp vara förbjuden för länge sedan. Det känns helt absurt att man i dag diskuterar miljözoner och förbud mot nästan nya rena dieselbilar, samtidigt som man tillåter den här fordonstypen. 

Som alternativ finns det i dag mopedbilar som går på diesel eller el, mycket mer miljövänlig och de går även snabbare än epa-traktorer.
Det är dags att förbjuda epa-traktorerna, de skapar otrygghet och förstör trafikrytmen. Istället kan ungdomarna lägga pengarna på något viktigare än bensin. Om de ska någonstans kan de ta bussen eller be sina föräldrar om skjuts.

Småstadsbo