I svaret talar Länstrafikens vd Harriet Söder om att man följer Folkhälsomyndighetens råd, det utlovas platsgaranti och att resenärer ombeds prioritera andra färdsätt.
Det är precis samma situation på busstrafiken mellan Boliden och Skellefteå, särskilt under morgon- och eftermiddagstid. Den största delen av de resande har inte möjlighet att använda andra resesätt med anledning av att de är skolungdomar och nyanlända. Trängseln är enorm med personer som står och sitter i mittgången, vilket är både olagligt och livsfarligt på 80-väg. Hela situationen med resenärer som behöver sitta innanför avspärrningarna skapar en ohållbar arbetsmiljö för våra busschaufförer.
Flera av oss resenärer från Boliden har kontaktat Länstrafiken för att påtala problemen och bemöts av svar som platsgaranti, att frågan utreds och att vi ska prioritera andra färdsätt. I svaret på insändaren skriver Harriet Söder att Länstrafiken följer Folkhälsomyndighetens råd. Det vore intressant att få veta mer om hur man från Länstrafikens sida arbetar med Folkhälsomyndighetens råd: ”se till att trafiken körs i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel, begränsa antalet passagerare per fordon”.
Det är absolut nödvändigt och akut att förstärkningsbussar sätts in på de linjer som är mest belastade. Vi har påtalat problemen sedan terminens början, frågan behöver inte utredas mer.
Bussresenär från Boliden
Svar direkt
Du frågar i din insändare var vi gör för att följa Folkhälsomyndighetens råd och mitt svar är att på sträckan Boliden–Skellefteå vid klockan 07.00 går det en buss på linje 205, en buss på linje 204 samt ytterligare en ledvagn som förstärkningsbuss. Så vi har i dagsläget tre bussar som avgår vid ungefär samma tid. På eftermiddagen förstärks turerna med avgång klockan 14.45 och en tur med avgång klockan 16.20 dagligen från Skellefteå till Boliden och vissa dagar vidare hela vägen till Jörn.
Vi följer trafiken väldigt noga och våra trafikföretag sätter in förstärkning om och när behovet uppstår. Det ska inte förekomma stående resenärer i bussarna och om ni upplever det igen vill vi gärna att ni hör av er till oss så att vi kan följa upp det med berört trafikföretag. Så länge inga andra beslut har fattas kommer vi fortsätta med instruktionen att en person per säte är det som gäller, det vill säga som resenär kan du inte räkna att få sitta själv på ett säte för två.
Vi kommer också fortsätta uppmana alla som kan, att välja ett annat resesätt – så att de som saknar alternativ kan resa med oss på ett säkert sätt.
Harriet Söder, vd Länstrafiken i Västerbotten