Trafikverkets övernitiska plogning förstör skidspåret

Skribenten menar att Trafikverket förstör skidspåret som kommunens spårmakare sköter.

Skribenten menar att Trafikverket förstör skidspåret som kommunens spårmakare sköter.

Foto: Läsarbild

Insändare2021-02-05 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skidspåret som är länken mellan Vitbergets- Moröhöjdens- och Morö Backes spår sköts utmärkt av kommunens spårmakare. De lägger till och med in snö i tunnlarna, men detta spår utsätts ständigt av Trafikverkets övernitiska plogtraktorer. Kommer det två centimeter fluffsnö så plogas det – och grusas. Det är tydligen stans högst prioriterade gångvägar

De två busshållplatserna som finns där på E4 är långt ifrån flitigt använda, typ två per vecka, medan skidåkarna vid bra väder kan vara i hundratal. För vem plogar man? Den norra hållplatsen kan man väl skrapa fram till det pistade spåret. Där kan sedan de som behöver gå. Den södra hållplatsen bör plogas uppåt, med två traktorspår över det pistade spåret, utan att skrapa bort spåret. Snön kan tryckas in under kraftledningen.

Skidåkande motionär

Svar direkt

Vi har en överenskommelse med kommunen gällande skidspår på vår gång- och cykelväg genom tunneln. Det hör inte till vanligheterna att vi har dålig friktion genom tunnlar den här tiden på året, så sandmängden som läggs ut på gång- och cykeldelen där är liten. 

Men entreprenören sköter gång- och cykelvägen samt tunneln så som Trafikverket har kravställt det, med hänsyn till överenskommelsen.

Stina Sundberg, projektledare underhåll, Trafikverket