Tillfälliga bostäder i Myckle – Dyrt och ohållbart av kommunen

I Myckle ska kommunen bygga 200 tillfälliga lägenheter. Detta är något som skribenten kritiserar och kallar för ett dyrt och ohållbart kommunalt projekt.

På Myckle sågs gamla tomt planerar kommunen bygga tillfälliga bostäder. Skribenten menar att området borde exploateras på ett mer hållbart sätt.

På Myckle sågs gamla tomt planerar kommunen bygga tillfälliga bostäder. Skribenten menar att området borde exploateras på ett mer hållbart sätt.

Foto: Kollage

Insändare2024-08-03 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur är det med planeringen av bostäder i vår växande kommun? För många år sedan köpte kommunen tomten där Myckle såg en gång låg. Vi i Myckle har väntat och väntat på en planläggning på denna mycket attraktiva och fina fastighet. Vi har verkligt sett fram emot nya Mycklebor i vackra bostäder planerad enligt kommunens riktlinjer för Myckle.

Lite plötsligt kallas vi till ett möte med chefer, kommunalråd och byggnadsnämndsordförande. Där får vi information om att 200 lägenheter har hyrts in och ska placeras där med målsättningen att nyttjas i 5 år. Under den tiden byggs inga riktiga bostäder där. De ska endast hyras ut till kommunens anställda. Ett slags statarlängor blir det om än i 4 våningar. De byggs genom att baracker staplas på varandra. Genom en kraftig överetablering ska de rymmas. 200 miljoner har man satsat på detta. Om man slår ut den kostnaden så blir hyran i genomsnitt 16600kr/mån per lägenhet, plus driftskostnad för de boende. Om man inte tänkt subventionera hyran förstås. Men det är ju olagligt! 

Någon tanke på hur vatten- och avloppsfrågan ska lösas har man inte. Ej heller var 100–200 skolbarn ska få sin utbildning.
Mötet var inte till för att höra våra synpunkter. Till en början skulle vi inte få yttra oss utan vi skulle mejla in våra frågor. Den tanken sprack innan vi hann börja och det var bra. Det gjordes dock klart att allt var bestämt och att ”statarlängorna” var hyrda. Den första ska stå där innan jul. Maktfullkomligheten visades tydligt upp!

Det finns bättre och billigare alternativ för kommunen att lösa bostadsproblemet för kommunens anställda. Genom samråd kan vi säkert hitta bättre lösningar! Både i Myckle och på andra platser.

Bygg Hållbart!