Taxichauffören: ”Jag vill inte bli sjuk i corona”

Insändare 4 maj 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste insändaren i Norran den 27 april om en orolig taxichaufför. Jag kör själv taxi och kan bara hålla med skribenten. Man sitter 30 till 40 centimeter från kunden, inga avstånd här inte. Är hen frisk eller måste jag neka kunden att åka i min bil? Det är nu som samvetet kommer att ställa till det. Kunden ska kanske med flyget, till dialys eller kanske åka till en begravning. Vad vet jag? 

Kan man som chaufför neka en körning? Att neka en sjukresa eller färdtjänst, då blir det avtalsbrott mot beställaren. Men till syvende och sist så är det min hälsa som chaufför som kommer först. Jag vill inte bli sjuk i corona. Jag ställer upp och kör, men måste få friheten att neka om det känns tveksamt.

Frisk chaufför

Svar direkt

Jag förstår att rådande situation skapar oro för egen och andras hälsa. Samtidigt har vi ett uppdrag att utföra mot våra beställare i en tid när den svenska modellen bygger på eget ansvar i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Var och en av oss är beroende av att andra tar ansvar och stannar hemma vid symptom etcetera. Kommunen och Region Västerbotten har skapat särskilda organisationer för transport av smittade eller befarat smittade. Med detta sagt finns det såklart ändå ingen garanti för att smittade personer bokar taxitransporter.

Andreas Olofsson, vd Skellefteå Taxi


Ämnen du kan följa