Taxibranschen struntar i sitt samhällsansvar

Är du utan tillgång till egen bil/cykel eller saknar du släktingar? Mitt råd till dig: Flytta inte till Skellefteå.

Insändare 30 maj 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Om du någon gång skulle behöva åka taxi för till exempel läkarbesök eller annat viktigt, tro då inte att du kan ringa kl 07:00 på morgonen för att boka en bil till kl 15:00 samma dag, en vanlig grå vardag. Det finns tre taxibolag i stan, men inte en enda tillgänglig bil mellan klockan 14:00 och 16:00 hos någon av dem. Varför, frågar du kanske? Jo, för att "alla tillgängliga bilar" befinner sig vid flygplatsen, enligt unisont svar du får.

Nu är Skellefteå Airport inte direkt Heathrow, inte ens Arlanda. Man undrar; väntas en turistinvasion av något slag? Jag har kollat för skojs skull. En vanlig tisdag mellan 14:00 och 16:00 finns det en (1) avgång och en (1) ankomst; båda till/från Stockholm. Om du någon gång nyttjat en "mitt-på-dagen" reguljär inrikesresa, så vet du att den inte brukar vara direkt fullpackad med resenärer.

Visst är taxibranschen är en privat verksamhetssfär, men den inkluderar ändå ett visst mån av samhällsansvar. Vad säger våra politiker som lovordar privatföretagandets underverk i alla möjliga sammanhang? Att allt blir mycket bättre, billigare, effektivare om vi bara låter de privata bolagen blomstra som de vill. Om privata företag inte klarar av (eller rent av struntar i) att omfördela sina resurser så att de kan serva hela orten, inte bara de få (men tydligen lönsammare) flygresenärerna, då är det inte konstigt att branschen är dödligt sjuk. Representanterna varnar ju själv för "taxidöden" i olika insändare.

Förresten, samma typ av bristande framförhållning genomsyrar även hur man sköter färdtjänst och reseservice hos kommunen och regionen.

Nahide Hermansson


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Ämnen du kan följa