Tänk om – besparingen på socialkontoret blir en kostnad

Det blir för dyrt! Vi måste skära ner kostnaderna inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg, larmar Skellefteå kommun i en artikel i Norran den 16 oktober.

Skribenten menar att en besparing inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg kommer att innebära en fördyring.

Skribenten menar att en besparing inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg kommer att innebära en fördyring.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-11-05 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Underskottet är 43 miljoner kronor, något som motsvarar cirka 80 heltidstjänster. Jag hävdar istället att budgeten är för liten för den verksamhet som individ- och familjeomsorgen utför. Tyvärr är kommunens ettåriga budgetperspektiv alltför kortsiktigt. Nedskärningar ett år kan frisera till siffror i budget och resultat, men de långsiktiga effekterna av nedskärningarna märks inte direkt utan kommer långt senare. 

De resurser som satsas inom socialtjänsten måste alltid ha mycket längre perspektiv än ett år. Om en ung människa tidigt förhindras att hamna i utanförskap, vinner både samhället och individen på detta. Hen kan utbilda sig, skaffa sig arbete och börja betala skatt istället för att belasta samhället. Därför är det extra beklagligt att Skellefteå kommun nu ser sig tvingade att spara in på det arbete med familjer och unga som i många år fungerat väl och resulterat i många självförsörjande kommunmedborgare.

Särskilt kan kommunens mångåriga mottagande av ensamkommande flyktingungdomar nämnas. Den verksamheten har ända sedan 1987 bidragit med många miljoner kronor i ekonomiskt överskott till bland annat socialtjänsten. De flesta av ungdomarna som kommit bor kvar i vår kommun. De studerar, arbetar extra och de allra flesta är på god väg, med lite stöd, att bli självförsörjande, självständiga unga vuxna. 

Förutom de ensamkommande ungdomarna finns många andra ungdomar som behöver stöd när de tar sina första steg in i vuxenlivet. Det är långt ifrån enkelt att navigera rätt och göra avgörande val i dagens digitala samhälle. Det är många ungdomar som i nuläget använder sig av det vuxenstöd som nu socialnämnden överväger att skära bort.

Skellefteå växer, allt fler människor flyttar in, arbetar och betalar skatt. Men medaljen har även en baksida: När befolkningen ökar, ökar också utsatthet och utanförskap i vissa grupper. Problem med narkotika, hemlöshet och psykisk ohälsa kommer inte att bli mindre. Därför är det extra viktigt att de sociala stödfunktioner som finns i dag, inte monteras ned utan tvärtom förstärks.

Jag vill uppmana socialnämnden att tänka om. De långsiktiga följderna och kostnaderna av den planerade nedskärningen kommer att bli mycket större än 43 miljoner kronor.

Sofia Henricsdotter, Skellefteå