Tack USA – men nu är världspolistjänsten vakant

När USA tar hem sina militära trupper är  
tjänsten som världspolis vakant, menar skribenten.

När USA tar hem sina militära trupper är tjänsten som världspolis vakant, menar skribenten.

Foto: Hubert Delany III

Insändare2020-09-16 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

USA har varit världspolis i världskrig och andra krig som i Vietnam, Afghanistan, Kuwait och Irak. Det har inneburit stora kostnader och förluster av människoliv. De har också i FN och Nato samt i andra samarbetsorgan stått upp mot Sovjet, Kina och andra diktaturer. Men nu är världspolistjänsten vakant.

Hemmavid har de varit liberala och släppt in flyende och arbetssökande från hela världen. De har också varit ett föredöme genom att människor av olika etiskt ursprung, kön, hudfärg, sexuell läggning med mera kunnat nå poster som president, överbefälhavare, vetenskapsmän, författare, idrottsstjärnor och konstnärer av olika slag. 

Kort sagt är USA ett land där människor från världens alla hörn, även från Sverige, söker arbete och boende. Detta speglas inte alls i svensk media som i stort sett alltid rapporterar sådant som svartmålar. 

Nu när Donald Trump vill att USA drar hem sina trupper ska det bli intressant att se vilka makter eller länders unga medborgare som ska ta över rollen som världspolis. Är det FN? Eller EU? Vem ska ta över rollen när Lukasjenko och andra diktatorer gör vansinnigheter och plågar det egna landets befolkning eller bryter mot avtalade regler?

Tack till demokratins försvarare, USA och Storbritannien