Ta från de fattiga och ge till de rika

Skellefteå kommun har valt att dra ner på närbibliotekens verksamhet för att istället lägga resurserna på Sara kulturhus.

Satsningen på Sara har inneburit en försämring för ytterområdena, skriver signaturen Låntagare.

Satsningen på Sara har inneburit en försämring för ytterområdena, skriver signaturen Låntagare.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2022-02-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ytterområdena blir med andra ord lidande och satsningarna görs i centrum där tillgången till kultur redan är stor. Redan utsatta områden får det ännu sämre, och det är orimligt att förvänta sig att barnfamiljer ska åka över tio mil för att få tillgång till bibliotek.

Närbiblioteken har idag meröppet, en bra service som dock varken ska eller kan ses som ett substitut för ett bemannat bibliotek. Meröppet gäller endast gäller för låntagare över 18 år. Detta innebär att bibliotekens främsta målgrupp, barnen, blir otroligt negativt påverkade.

Lövånger bibliotek är det enda bibliotek som den närliggande grundskolan har att tillgå. För en skola med omkring 300 elever, samt med flera förskolor i området, är det väldigt viktigt att biblioteket och bibliotekarien finns där som resurs.  

Förutom arbetet med skolan är biblioteken för många även en social inrättning och bibliotekets arbete riktas inte enbart mot unga. Att ha möjlighet att erbjuda service till äldreboenden, ordna med bokcirklar och hjälpa låntagare som är nya i landet är också viktiga delar.

Närbibliotek i mindre orter har även fantastiska möjligheter till samverkan med övriga samhället. Det ger en ökad synlighet och gör biblioteket till en stark och naturlig aktör i samhället. Men ett stängt bibliotek är ett dött bibliotek.

Det är fullkomligt orimligt att tro att biblioteket ens skulle komma i närheten av att erbjuda en tillfredsställande service för samhället med endast två dagar öppet i veckan. Att Skellefteå kommun genomför försämringar av den här sorten är skamligt, och jag skulle vilja höra hur de rättfärdigar detta svek mot låntagarna i kommunens ytterområden. Jag hoppas även att vi låntagare som drabbats fortsätter protestera.

Låntagare, Lövånger

Svar direkt

Bästa Låntagare, tack för ditt engagemang kring bibliotekens viktiga roll i samhället.

Först och främst vill jag poängtera att jag i min roll som tjänsteperson inte har mandat att besluta i frågor som rör hur kommunens budget fördelas och hur verksamheter prioriteras. Det är politiska beslut som vi inom verksamheten har i uppdrag att följa. Ett exempel på ett sådant politiskt beslut är att stadsbiblioteket ska ha öppet under Sara kulturhus öppettider. För att möjliggöra dessa utökade öppettider har biblioteket tilldelats en utökad budgetram för 2022, men det har också funnits behov att omfördela resurser inom verksamheten.

Skellefteå kommun är en av de kommuner i landet som erbjuder flest antal folkbibliotek sett till antalet invånare. Det är något som från politiskt håll prioriterats en längre tid. Idag är närbiblioteken öppna och tillgängliga mellan kl 06.00-22.00 alla veckans dagar genom tjänsten meröppet. För att ansluta sig till tjänsten behöver man precis som du skriver vara myndig, men barn och unga kan givetvis besöka biblioteket tillsammans med målsman.

Tillgången till biblioteksrummet, våra fysiska medier och andra resurser är värdefulla, men allra mest värdefull är tillgången till verksamhetens främsta resurs – personalen. Den fysiskt bemannade öppettiden på närbiblioteken är idag 14 timmar per vecka fördelat på två dagar. Jag förstår din känsla av att det är för lite. För att öka tillgången till personalens kompetens har närbiblioteken under det senaste året utforskat möjligheterna att bemanna närbiblioteken digitalt genom tjänsten ”Bibblan direkt”. Tjänsten har provats på tre närbibliotek och vår förhoppning och ambition är att alla närbibliotek ska kunna erbjuda digitalt bemannade öppettider under året. Det är inte service på samma sätt som det var förr, men det är ett sätt för oss att möta de nya utmaningar och förutsättningar vi står inför och ett sätt att erbjuda nya kanaler så att ni användare kan ta del av vårt erbjudande. Förhoppningsvis är det också ett sätt som möjliggör effektivt resursanvändande så att fler biblioteksrum kan förbli tillgängliga i vår kommun.

Avslutningsvis vill jag också poängtera att Lövångers närbibliotek är ett folkbibliotek. Skolbiblioteksverksamhet ligger under skolans ansvar. I skolan i Lövånger finns inget uttalat skolbibliotek, men det finns god tillgång till litteratur genom två bokrum där eleverna kan låna böcker utöver sina besök på närbiblioteket. Historiskt har förskole-, skol- och biblioteksverksamheterna i Lövånger haft ett mycket gott samarbete som främjat såväl läsutveckling som andra kunskaper. Min övertygelse är att man kommer att ha ett gott samarbete även i framtiden.

Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur och bibliotek Skellefteå kommun