Ta ditt ansvar – jorden vi ärvde har vi bara till låns

Vi har bara naturen till låns.

Vi har bara naturen till låns.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-04-23 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har inte ärvt jorden av våra förfäder, vi lånar den av våra barn. Den meningen har du säkert hört någon gång, i dag ber jag dig att ta in den igen. Ta in den i ditt hjärta och låt den stanna där. Om du lånar en sak av något, då är du säkert extra försiktig så den inte tar skada. 

Men jorden, den skövlas. Mark och djur utnyttjas för egenintressen och exploateras svårt. Och svensken – den generella Skelleftebon är med på detta. Oftast i tysthet, ibland okunskap. Jag tror att de flesta vet, men orkar inte ta in. Man har fullt upp med att driva runt kugghjulen. 

Den moderna människan, hela samhällen strävar efter mer pengar. För att köpa mer saker, för att resa bort med flyg och många säger de gör det för sina barns skull. Men om vi tar denna kris som corona har gett samhället och får den att göra så att vi tänker till och gör sådant som verkligen skyddar våra barn. 

Att konsumera hållbart och cirkulärt, med högsta prioritet att göra det vi kan för att bromsa klimatkatastroferna som redan tagit sin början. Skydda skogen, gå ut i naturen med barnen och var där. Lek med dem där. Låt dem visa er om ni glömt. Odla, har man balkong så går det att sätta potatis i hink eller odla örter och bönor. Upptäck ätbara växter och samla, med respekt givetvis. Det finns mycket mer ätbart än bara bär och svamp i vår underbara natur. 

Öppna era hjärtan för att ta in att allt på denna jord som vi lånar. Vi måste ta hand om den. Det är vi skyldiga dem vi lånar den av.

Elin Lundqvist Burlin, Skellefteå