Systemet med hemtjänst måste göras om

Insändare 7 mars 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur tycker vi som brukare att vår hemtjänst bör fungera. Ja, svaren är nog många men dagens system känns för mig helt absurt. Det har väl bara blivit som det blivit. Många brukare orkar naturligtvis inte klaga och lägger man synpunkter lär ju hemtjänsten med sin makt vinna.

På hemsamariternas tid hade man förtroende för hemsamariterna, de som behövde hjälp fick sig en hemsamarit tilldelat som med viss tid per vecka hade att gå hem till den som behövde hjälp, ena gången med det ena nästa gång med det andra. Det horribla hanterande man nu har infört är schemalagt så in i detalj så man tror inte det är sant. Och allt bottnar troligen i att man ska kunna skicka vilken personal som helst till brukaren. Och en stor skillnad är att vad personalen får för känsla för jobbet. Som det är nu står det nästan ordagrant vad som ska göras, punkt slut. Och det är uppenbart att det blir ett monotont arbete för hemtjänstpersonalen. Det ska vara klara regler men det går inte detaljstyra.

Vi måste göra om systemet. Det ska vara så att varje personal ska veta vem de ska till och hjälpen måste rimligen var flexibel. Genom att introducera respektive hemtjänstperson hos vårdtagaren med hjälp av en arbetsledare kan detta hanteras.

Enligt min åsikt ska vårdtagaren ha en huvudansvarig som introducerar den personal som kommer. Det för mig helt orimliga är att det bara ska komma en helt främmande person. Nåt hyfs ska vi ha i dagens samhälle, skärpning efterlyses. 

Och en lika viktig sak är att göra jobbet engagerande. Att ställa kraven höga är inget som nån förlorar på. Men ge de rätta förutsättningarna. För vanliga konkurrensutsatta företag tänker man annorlunda, man värnar om såväl kunderna som personalen. Det kan noteras att LOV, Lagen om valfrihet att välja den hemtjänst man vill inte gäller i Skellefteå. Här gäller: Vi vet bäst. 

Vi hade en betydligt mer human inställning till människan tidigare då vi hade ålderdomshem att flytta till. Ingen av oss vet vad som morgondagen innehåller. Man hör hur äldre som fått komma in i ett boende lever upp, människor som behöver hjälp med det mesta, inte bara typ tandborstning, påklädnad utan helt enkelt en ny miljö, det blir en pånyttfödelse. 

På något underligt vis driver man på att människor ska bo kvar hemma även om de är multisjuka, dementa, eller är i behov av typ 5–7 besök per dag. 

Så många man hör talas om som vill stanna kvar på boende där dom fått vara på avlastning. De vill så gärna stanna kvar men de tvingas hem mot sin vilja. Och sen ska de ha hemtjänst upp till 5–7 gånger per dygn. Och får besök av personal utan personkännedom. Fy så grymt.

Tycker tyckare


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Planering och utbildning ett måste i hemtjänsten

Planering och utbildning ett måste i hemtjänsten

Debatt: "Vi måste se till att den fantastiska personal vi har stannar kvar och trivs med sina arbeten"

"Vi måste se till att den fantastiska personal vi har stannar kvar och trivs med sina arbeten"

Debatt: "En omfattande omsorg med bättre villkor för personalen"

"En omfattande omsorg med bättre villkor för personalen"

Debatt: Alla har rätt till ett värdigt liv

Alla har rätt till ett värdigt liv

Debatt: "Vi ska värna den palliativa vården och vill att det byggs ett hospice i Skellefteå"

"Vi ska värna den palliativa vården och vill att det byggs ett hospice i Skellefteå"
Visa fler