Sverige har världens bästa djurskydd, eller?

Skribenten skriver om svensk djurhållning och kycklinguppfödning.

Skribenten skriver om svensk djurhållning och kycklinguppfödning.

Foto: Stefan Lindblom/TT

Insändare2022-03-21 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta länder är bra på att skryta om sitt djurskydd som världens bästa, så även Sverige. I djurskyddslagen står det att ”djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö, att deras välfärd ska främjas och att de ska få tillgång till sina naturliga beteenden”. Men hur väl stämmer det med hur verkligheten ser ut? Inte särskilt mycket, åtminstone inte om du är en kyckling i en svensk djurfabrik.

Fler än 100 miljoner kycklingar dödas i Sverige varje år. De allra flesta av dem är turbokycklingar som tvingas växa så fort att de får ont. Den genomsnittliga kycklingfabriken i Sverige har per uppfödningsomgång över 100 000 kycklingar, vilket är mer än i de flesta andra EU-länder. När turbokycklingarna för första gången får komma utanför fabrikens väggar så är det för att transporteras till slakteriet, knappt 35 dagar gamla. Under transporterna dör omkring 200 000 kycklingar varje år.

De svenska djurfabrikerna präglas idag av maskinell effektivisering och en eskalerande produktion som i första hand drabbar djuren, men också människors hälsa och klimatet. Sverige ligger idag i topp för högintensiv djurhållning i kycklingfabriker inom EU och den utvecklingen måste vändas. Det är dags att politikerna tar ett större ansvar för kycklingarna och monterar ned djurfabrikerna.

Nicolina