Sverige ett år efter valet

Nu har Sverige höjt säkerhetsläget till fyra. Det har legat i luften länge. Det är ju givetvis det förändrade världsläget men även koranbränningarna som har bidragit till beslutet.

Skribenten tycker att efter Ulf Kristerssons höjning av säkerhetsnivån börjar Sverige likna en angivarstat.

Skribenten tycker att efter Ulf Kristerssons höjning av säkerhetsnivån börjar Sverige likna en angivarstat.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2023-09-02 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsministern meddelade detta på en pressträff nyligen. Han tyckte att det svenska folket skulle leva som vanligt, men lade in en liten passus om att de skulle vara observanta på om de såg något ovanligt och konstigt. I så skulle man meddela det till polisen. 

Hela svenska folket kan nu få två anmälningsplikter. De ena är de nu nämnda om de ser något misstänkt på terrorsidan. Det andra är Tidöavtalets förslag att alla ska anmäla om någon är här utan tillstånd. Det ska bli straffbart att inte rapportera någon som är här utan uppehållstillstånd och regeringen funderar just nu på var i straffskalan det skall ligga. En utredning är tillsatt som fick ytterligare direktiv den 31 augusti.

I Skellefteå kommun finns det nu 95 nationaliteter. Då är det inte lätt att urskilja om det är något misstänkt terrorattentat på gång. Då kan jag tänka mig befolkningen indelad i två grupper. Den ena gruppen bryr sig inte utan går fortfarande och tittar i sina mobiltelefoner. Den andra gruppen tar uppdraget på fullt allvar och köper lämplig spaningsutrustning från nätet för att lättare kunna upptäcka misstänkta figurer. 

Där tycker jag faktiskt att statsministern begär för mycket av allmänheten. Att först leva som normalt och sedan leka poliser och anmäla misstänkta figurer är alldeles för riskfyllt för vanliga människor. Vem kunde ana att vi cirka ett år efter valet skulle leva i en angivarstat?