Sverige är på väg åt fel håll – upp till kamp arbetare

Historien för arbetarrörelsen måste hållas levande för kommande arbetare.
Det menar skribenten som också anser att kapitalägare gör livet svårt för löntagare.
– Vi måste vara besvärliga för att få till en förändring, skriver signaturen Nisse.

Röda fanor från en demonstration på arbetarrörelsens dag den 1 maj 2024.

Röda fanor från en demonstration på arbetarrörelsens dag den 1 maj 2024.

Foto: Erik Fransson

Insändare2025-04-03 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Om arbetarrörelsen får igenom sina krav så kommer Sverige gå sämre.”  Citat av chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt, svenskt näringsliv. 
Vad menas? Att stärka arbetstagarnas villkor är av största vikt. De som monterar ned arbetarrörelsen bit för bit är kapitalet. Det verkar som om vi, i Sverige 2025, inte kommit längre än så här. Samtidigt som facken inom industrin kräver 4,2-procentiga löneökningar vill de också se en låglönesatsning och avsättningar till arbetstidsförkortning. 

Om vi får det bättre vad gäller arbetstider, lön och andra villkor som vi så länge kämpat för, “då kommer ekonomin i Sverige försämras drastiskt och det blir fler som kommer att bli arbetslösa som följd” hävdar Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv. Hur kan det bara ligga på arbetares axlar att Sverige skall frodas? Hur kan fler som kan leva på sin lön försvåra? Att kunna vara arbetsför hela sitt arbetsliv är en tillgång inte någon belastning.

“Det finns i och för sig lite tecken på att det kan komma att gå bättre för Sverige framöver, tack vare sänkta räntor och lite bättre förväntningar hos hushållen”. Säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv. Under många år har vi försökt föra en dialog genom våra fackförbund och Landsorganisationen i Sverige (LO). Vi har använt oss av saklig kritik där vi ifrågasatt våra låga löner, vår arbetsmiljö och våra arbetsvillkor.

Vi måste vara “besvärliga” för att kunna få till en förändring, Det är inte bara arbetarrörelsens ansvar utan även arbetsgivarens och regeringens ansvar att se till att det blir en förändring för hela arbetarrörelsen mot det bättre. Om vi arbetar mindre timmar så finns orken till en vettig fritid med familjen och vänner samt bättre återhämtning. 

“Att i det läget föreslå att vi ska jobba ännu mindre är verklighetsfrånvänt”, säger Sven-Olov Daunfeldt, Svensk Näringsliv. Vi ska inte fortsätta att bygga ett klassamhälle där kraven för att komma in på arbetsmarknaden innebär sämre villkor. Privatlivet för dem som jobbar inom arbetarklassens områden är redan idag hårt ansatt och får se sina villkor bli sämre. NEJ till försämring och börja påverka våran situation.

Historien för arbetarrörelsen måste hållas levande för kommande arbetare. Sverige är på väg åt fel håll och detta faktum måste vi inom arbetarrörelsen uppmärksamma.