Jag är så gammal att jag minns andra världskriget. Då krävdes ransoneringskuponger och myndigheter inspekterade böndernas ladugårdar och förde anteckningar så att de inte skulle äta för mycket av sin egen mat utan leverera till städerna.
Sveriges självförsörjningsgrad tidigare och idag:
1941/1942: Under 90 procent.
1942/1943: 100 procent.
1943/1944: 100 procent.
1947/1948: Under 90 procent.
1990: 75 procent.
Nu: Under 50 procent.
Finland har nu 80 procent självförsörjningsgrad. Danmark har nu 130 procent självförsörjningsgrad.
Sverige är beroende av matimport. Vad händer vid nästa nedstängning? I december såg jag peruansk sparris och brasiliansk oxfilé i mataffären. Vilken miljöpåverkan. Under alla valår jag kan minnas sägs "Hela Sverige ska leva". Nästa år är det glömt. Miljöiver utan konsekvensanalys försämrar böndernas konkurrensförmåga.
GB