Svensk journalistik måste ingå i totalförsvaret

Militärnärvaron har ökat på Gotland sedan årsskiftet. Något som det rapporterats flitigt om i svenska medier, vilket skribenten tycker är fel.

Militärnärvaron har ökat på Gotland sedan årsskiftet. Något som det rapporterats flitigt om i svenska medier, vilket skribenten tycker är fel.

Foto: Karl Melander, TT

Insändare2022-05-18 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att svenska journalister kan fungera som ryska spioner framkom väldigt tydligt i tv-programmet ”Samhällskollaps” i SVT 1 den 11 maj klockan 21.00. Där spelade man scenarion av att Sverige och Ryssland kommer i en militär konflikt. Medverkande i spelet var representanter från fingerad regering (Carl Bildt), Lottakåren och andra frivilliga samhällsfunktioner i svenskt totalförsvar, massmedia samt militärer. Ganska tydligt märktes en konfrontation mellan militär och massmedia om det fria ordet. Militären påminde mediarepresentanten om att även media måste i krigssituation tillhöra totalförsvaret. Mediarepresentanten fyllde bara på med att vi är det fria ordet och har laglig rätt berätta hur kriget går. Medborgarna har rätt att få veta vad som fienden har förstört och hur vi försvarar oss.

Här blir problemet. Detta är ju den information som en fiende vill ha på enklast möjliga sätt. Exempel på detta märktes redan förra året när Sverige började öka militär närvaro på Gotland. Svensk tv var i Nynäshamn och filmade nära när pansarvagnar kördes ombord på Gotlandsfärjan. Man nämnde antalet, man kunde se dimension på kanon, kulspruta och att vagnarna hade inga ställ för raketer. Man uppgav klockslag när färjan skulle avgå. 

Någon vecka senare upprepades liknande nyhetsinformation i tv. Nu nämndes dock orter och garage där vagnarna förvarades. I tv har man också nämnt hur många luftvärnsbatterier som nu stod på Gotlands östra sida. När en tv-reporter frågade ett befäl om hur man klarade livsmedelsförsörjningen så kom det luriga svaret, ”Ica har ju öppet till kl. 22.00.” När tv berättade om att man nu på Gotland skapat ett nytt regemente, så hade de väl inte behövt säga hur många sängar som fanns där. När ryska militärplan kränkte svenskt luftrum över Gotland, då sa tv att de svenska planen kom från Linköping. Detta var dock en föga viktig information för ryssarna. Med all säkerhet så hade ryssarna redan uppe spaningsplan över Östersjön som både såg när och var militärplan startade och hur nära ryska planen kunde gå innan svenska planen startade och hur snabbt de körde (vilken prioritet detta var i Sverige) samt de avlyssnade svenska piloternas krypterade samtal med sina uppdragsgivare.

Tänk om jag som privatperson hade ringt ryska ambassaden och berättat detta. Då hade jag med all säkerhet suttit inne för spioneri för främmande makt.

Under andra världskriget så trycktes det upp en klisterdekaler och små tavlor med en bild av en tiger. Under bilden stod det ”En svensk tiger”. Denna fanns på många offentliga platser långt in på 1950-talet. I England under andra världskriget så gjorde man så här, när man rapporterade om vad Winston Churchill gjorde. Informationen stämde, men det kom som dagsfärsk information två dagar efter att det hade hänt. Jag vill inte ha en press som ljuger som i Ryssland i dag. Men journalistiken måste också ingå i totalförsvaret och samhällets tjänst redan nu. 

Stig Lennart Jonsson Bureå