Svårt för unga att mästra sina idrottsföräldrar

Sverige har berikats med många idrottshjältar, som vunnit OS och VM medaljer, Wimbledon och Stanley cup titlar. Barn som elitsatsar i samma idrott som någon av sina berömda föräldrar, har en uppenbar svårighet att meritmässigt överträffa dessa.

Det är inte alltid så lätt för barn att följa i sina berömda föräldrars fotspår, menar skribenten.

Det är inte alltid så lätt för barn att följa i sina berömda föräldrars fotspår, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-01-04 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan inte nämna någon svensk elitidrottare som överglänser någon av sina meriterande föräldrar. Varför är det så svårt? Generna finns nog, men faktum är att det är två som skapar en individ. Om mamma är en idrottsstjärna med idrottsgener, kanske pappa inte bidrar med några anlag. Men jag tror inte arvet är den avgörande detaljen.

All press som skapas medvetet eller omedvetet från bekanta, släkt och media verkar fungera som en ”käpp i hjulet” för den fortsatta idrottsutvecklingen. Hur bra barnet än presterar, jämförs resultatet ofta med föräldern. ”Pappa har ju vunnit OS” kan det förkunnas vid idrottsarrangemang och i media. Barnet blir inte sedd. Hur kul är det då att idrotta?

Däremot verkar det vara enklare att lyckas, om satsningen sker i en annan idrott. Tre idrottsfamiljer i Sverige som lyckats är:
Anders (ishockey) och Susanna, Jenny Kallur (friidrott), Kenth (spjut) och Elin, Frida Eldebrink, Gunde (skidor) och Ferry Svan (timbersport). Kan Bianca Salming ta ett kliv mot toppen i sjukamp?

Några försökte tidigare och en del försöker idag att överträffa föräldern i samma idrott. Anna Lindberg kom en bit på väg mot mamma Ulrika Knapes och pappa Mathz Lindbergs (båda simhopp) prestationer, och kanske kan Melwin Lycke Holm ”hoppa över” pappa Stefan Holms höjdresultat i framtiden?

Hur ska barn behandlas för att ha en möjlighet att utvecklas i sin idrott? Barn som övar motorik i olika idrotter verkar få förutsättningar att gå långt i sportens värld. Zlatan tränade taekwondo och vi minns hans konstmål, Torgny Mogren spelade ishockey och han flög fram i skatespåren. De sociala färdigheterna som är så viktiga i idrott, ges också tillfällen att förfinas vid deltagande i varierande idrotter.

Idrottsforskare hävdar att ungdomar som satsar på idrott, behöver föräldrar som bidrar ekonomiskt och framför allt socialt, alltså engagera sig i barnet. Barn med talang som saknar sina föräldrars stöd, borde få mera stöd från andra aktörer i samhället, till exempel föreningar, företag, kommun eller riksidrottsförbund.

Ska föräldrars intresse eller ointresse vara avgörande för vilka barn som ges förutsättningar att satsa på idrott? Många talanger som kunde ha blivit atleter har sannolikt förlorats genom åren, både lokalt och nationellt.