Svårt att förstå intresset för ny kärnkraft

Att kärnkraften blåsts upp till en valfråga är obegripligt. För vad man än anser om energislagen så är inte ny kärnkraft ett alternativ de närmaste åren.

Insändare 12 juli 2022 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara sen 2019 har 14 rektorer stängts i Europa och flera gamla ska avvecklas, främst i Frankrike och påbörjade bygget i finska Pyhäjoki stoppades. I Sverige har länge åtminstone tre reaktorer fått byggas enligt riksdagsbeslut 2008 och 2015 men ingen har anmält intresse att investera. Så kraftbolagen tror inte längre på vanlig kärnkraft som investering.

En ny typ av reaktor, SMR, är nu det som gäller, men den finns ju ändå inte utvecklad och testad. Om eller när den kan klara krav på säkerhet och lönsamhet vet ingen. Om allt går riktigt rätt" så finns den om tiotalet år enligt vattenfalls vd. Ändå gör partier till höger utspel om att det genast måste satsas stort på ny kärnkraft och med 400 miljarder av skattepengar. 

Socialdemokraterna "håller dörren öppen" för de små SMR-reaktorerna "om de visar sig fungera". Det påstås då vara taktiskt men samtidigt så är det ju den enda vettiga strategin nu. Den dagen man vet att SMR är lösningen för kärnkraften ska beslutet tas. Så vad är problemet?

 Varför somliga i Norrland är så engagerade för ny kärnkraft är också svårt förstå. Norra Norrland har aldrig tidigare setts som attraktivt att placera företag i men har nu blivit den hetaste regionen för investerare, enbart för att vi har överskott av grön billig el. De största vinsterna av Norrlandsälvarnas el har inte tidigare kommit bygderna till del.Det är märkligt höra till exempel länets moderater som låter som de i Stockholm trots att vi här har skäl att driva helt andra frågor.

Om SMR-reaktorer motsvarar förhoppningarna så blir de kanske bra komplement till sol och vindkraften i södra Sverige men det är ju ingen fråga för valet om tio veckor. 

Det vi här i norr vill veta inför valet är: Om Norrbotniabanan stoppas även nu om det blir en borgerlig regering? 

Kommer bygderna få del av vinsterna från vindkraften? 

Hur blir det med elområdena? KD- och L-politiker i södra Sverige vill "att Norrlands fördel bör tas bort"! 

Så vad säger ni politiker här?

Röst i norr 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa