Svårt att förhålla sig till hastighetsskyltar

I Sverige finns följande hastighetsbestämmelser på vägarna: 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, och 120 km i timmen. Alltså tio olika hastigheter.

”En sekunds ouppmärksamhet och man missar en hastighetsskylt och får fortkörningsböter”, menar skribenten.

”En sekunds ouppmärksamhet och man missar en hastighetsskylt och får fortkörningsböter”, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-07-05 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att köra bil i Sverige är otroligt krångligt. Alla dessa hastigheter som du ska hitta, uppfatta och rätta dig efter. En sekunds ouppmärksamhet och man missar en skylt och får fortkörningsböter. Det måste väl ändå vara trafiken man borde ha mest uppmärksamhet på, inte alla vägskyltar? Dessa ändringar av hastigheterna, med ibland mycket korta körsträckor, verkar helt onödigt för oss som kör på vägarna? Jag har försökt köra med farthållaren inkopplad, men då ändring av hastigheter förekommer så tätt, har det varit svårt att hinna ändra hastigheten på farthållaren. 

Ibland kommer varningen 200 meter före ny hastighet, men det är alldeles för sällan. Ofta varnas för hastighetskamera, men inte alltid.

Jag har den senaste månaden kört genom Sverige från Göteborg till Västerbotten. Fartkontrollerna i norra Sverige är otroligt täta. Är det bara i norr som befolkningen ska bidra till stadskassan? Sträckan mellan Skellefteå och Umeå har haft 13 kameror på tio mil, nu är det ännu fler.

Mellan storstäder som Stockholm och Göteborg verkar bilisterna få köra hur fort de vill utan att någon bötfäller dem. 

Detta experiment med hastigheter borde genast avslutas.

Norrlandsbilist