Under en cykeltur har jag kunnat följa hur man har röjt undan snön efter nästan en veckas snöfall. I vårt moderna samhälle är vi helt beroende av elkraftförsörjning och kommunikation, men dessa är dessutom ömsesidigt beroende av varandra.
Många av oss har läst och sett inslaget i SVT den 24 januari om Ulf Eriksson i Nora, norr om Sundsvall, som hittade sin mamma nedkyld i ett strömlöst hus och kunde inte ringa efter hjälp. Även om man har en laddad mobiltelefon så måste även mobilmasten ha strömförsörjning. ”De ska fungera i fyra timmar vid strömavbrott men slås ut efter en timme och en kvart, det är inte roligt, sa Ulf Eriksson i tv-inslaget.
Så här skrev Post- och telestyrelsen (PTS) angående projektet Robust fiber: ”Beroendet av bredband ökar i hela samhället. Den fiberinfrastruktur som byggs idag kommer samhället att vara beroende av under en lång tid framöver. Därför måste den vara robust, driftsäker och anläggas kostnadseffektivt.” Jag har fiber till mitt hus och behöver mindre än fem watt för att driva fiberkonverter som följde med fiberinstallationen samt cirka 15 watt (i medelvärde) för att driva fiberkonverter, router plus trådlös accesspunkt. Mer behöver jag inte för att kunna kommunicera via fiber från en laddad mobiltelefon eller dator.
Vi har ett väl utbyggt fibernät i Västerbotten, bland det bästa i landet, men hur är det med driftsäkerheten vid strömavbrott? Myndigheterna förväntar sig att alla svenskar ska klara sig själva i en vecka utan ström. Om jag nu ser till att jag har reservkraftdrift i en hel vecka i min del av fibersatsningen. Ser då de som driftar fibernätet att de klarar sin del?
Om jag klarar en vecka – borde de klara en vecka!
Martin Lundmark, Skellefteå