Strandgatan är en boulevard — Men utsikten blockeras

Insändarskribenten menar att det hade varit trevligt med en kiosk vid Standgatan

Insändarskribenten menar att det hade varit trevligt med en kiosk vid Standgatan

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Insändare2020-06-22 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man promenerar på Strandgatan mellan stadsparken och E4, har utsikten mot älven kraftigt försämrats. Två restauranger och ett bryggeri står i vägen. Just nu är det svårt att se ner mot älven och strandpromenaden, istället ser man kala väggar och dörrar. 

Tanken var att Strandgatan skulle bli en sorts aveny eller boulevard med träd och växter där folk kunde flanera och beundra utsikten. Nu blev det inte så. Istället får man vänta tills man passerat bryggeriet, för att plötsligt få fri sikt ner mot älven och lekparken för barn och vuxna.

En annan sak som också förbryllar är att, från bryggeriet och österut mot Strandgården har man 50 svarta stolpar som ingen vet hur de ska användas. Dessa stolpar borde vara perfekta som stomme för att montera sittsoffor, för att sådana saknas helt efter avenyn.

Så några tips för att göra strandpromenaden grönare och vänligare: Slopa den stora sandplanen för volleyboll och byt ut den mot gröna ytor eller gör plats för en annan alternativ träningsform där. Man skulle också kunna bygg en strandkiosk för glass, frukt och läsk, arkaderna vid älven borde gå att använda till detta. Ett annat förslag är också att bygga ett antal toaletter samt duschar där.

Kjell Lundgren, Skellefteå

Svar direkt

I en stad som växer och lever, är det naturligt att det dyker upp nya verksamheter mitt i stan. Särskilt verksamheter som är kopplade till stadsliv och aktivitet. Det har hela tiden varit tanken att gatorna som leder mot älven ska avslutas med verksamheter, så det är inget nytt. Det innebär visserligen att man måste gå några meter till för att se älven. Vill man ha oavbruten närkontakt med älven, rekommenderar vi varmt strandpromenaden.

De svarta stolparna som står under träden är cykelställ. Sittplatser finns på flera ställen bland annat på utsiktsplatsen, i Stadsparken, i gradängerna, vid lekplatsen och utmed strandpromenaden. Volleybollplanen är uppskattad och det spelas oftast på den, ytor med konstgräs för annan form av träning eller picknick finns också i anslutning. Utomhusdusch samt toaletter finns, de är dock avstängda just nu på grund av rådande pandemi. Servering sker i de båda restaurangerna samt på den båt som brukar ligga förtöjd vid bryggan, vilket är en bra lösning då kioskverksamhet vid strandkanten förmodligen inte är tillräckligt lönsam under vintern och byggnaden skulle stå tom. 

Harriet Wistemar avdelningschef fysisk planering 

Enar Nordvik verksamhetschef bygg 

Matilda Fhärm verksamhetschef park & natur