Stoppa vapenhandeln med Israel

Skribenterna menar att Sverige omedelbart ska stoppa all vapenexport till Israel.

Skribenterna menar att Sverige omedelbart ska stoppa all vapenexport till Israel.

Foto: Moti Milrod

Insändare2024-04-13 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanada har beslutat att stoppa all export av vapen och militär utrustning till Israel. När ska Sverige och övriga i Väst följa FN:s uppmaning att alla länder stoppar vapenexporten till Israel? Och fördöma Israels folkmord?

”Varje överföring av vapen eller ammunition till Israel som används i Gaza kommer sannolikt att bryta mot internationell humanitär rätt och måste upphöra omedelbart”, enligt ett gemensamt uttalande från FN:s experter.

Humanitära organisationer, människorättsgrupper och fler än 150 av FN:s medlemsstater har uppmanat om omedelbart eldupphör. Så kom slutligen också beskedet att Israel begår folkmord och etnisk rensning i Gaza. Men ingen reaktion från regeringen och kvar står endast utrikesminister Tobias Billström (M) uttalande om att Israels agerande är ”proportionerligt”.

För Sverige och i Väst är det enbart ”business as usual” det handlar om. Det undergräver internationella rättssystemet och är ett av flera exempel på den ”demokratiska världens” hyckleri.

Israels krig i Gaza är inte ett krig mellan soldater. Det är ett brutalt krig mot kvinnor och barn. Över 33 000 palestinier uppges har dödats i kriget, varav mer än hälften är kvinnor och barn. Mer än 70 000 har skadats och tusentals saknas, begravda under rasmassor i det skövlade Gaza.

Ett folkmord med rasistiska motivet att palestinier/araber är mindre värda än till exempel ukrainare eller några andra med ett europeiskt ursprung. Man kan verkligen fråga sig hur det är möjligt för någon att kunna göra skillnad på döda civila i Ukraina och Gaza?

Nyligen kom beskedet att sju av World Central Kitchens hjälparbetare har dödats i israeliskt flyganfall, det vill säga organisationen som organiserar skeppen med mat till de hundratusentals palestinier som nu hotas av svält i Gaza.

Och nu planerar Israel för att inleda en markinvasion i staden Rafah, där omkring 1,5 miljoner människor uppges befinna sig. När ska Sverige och Väst lämna sin hycklade fromhet för att hjälpa alla nödställda palestinier i Gaza och åtminstone stoppa all export av vapen och militär utrustning till Israel?