Stöd en ansökan om olympiska vinterspel

Skribenten drömmer om ett vinter-OS i Sverige 2030.
Skribenten drömmer om ett vinter-OS i Sverige 2030.

Sug på den rubriken Idrottsvänner. Visst vore det helt fantastiskt om Internationella Olympiska Kommittén i samband med sommar-OS i Paris 2024 röstar fram Sverige som värd för de 26:e vinter-OS/paralympics 2030.

Insändare 18 november 2023 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De länder som kandiderar 2030 är Sverige, Frankrike och Schweiz. Om Sveriges regering ger klartecken till spelen vill säga och står som ekonomisk garant och backar upp SOK, Sveriges Olympiska Kommitté. Och det börjar brinna i knutarna att komma till ett beslut. Sverige har i den olympiska historien endast arrangerat ett OS, nämligen sommar-OS 1912 med Stockholms stadion som huvudarena. Frankrike har i och med sommaren 2024 anordnat 6 OS. Tre sommarspel och tre vinterspel, Chamonix 1924, Grenoble -68 och Albertville -92. Schweiz har haft 2 vinterspel -28 resp. -48 i St. Moritz.

Sverige har sökt OS 6-7 gånger och ibland fallit på målsnöret trots att vi haft många bra ansökningar med smarta koncept. Dock så har det något luddiga stödet från våra regeringar och politiska beslutsfattare, samt även till viss del befolkningen legat oss i fatet flera gånger tro jag. Men stödet från befolkningen, RF, media och många andra intressenter har jag en känsla av har ökat. 

Sverige är ett fantastiskt arrangörsland och vi har väl haft lyckade och proffsigt väl genomförda världmästerskap i nästan alla vinter-idrotter. Ansökan kommer inte att innebära massa nya skrytbyggen till stora kostnader utan vi kommer att klara oss med i stort det befintliga utbudet vi har. Inomhushall i skridsko/short-track och bob/rodel anläggningar har vi inte men där ligger Lillehammer i Norge och en anläggning i Lettland som tänkta delarrangörer. De ekonomiska förutsättningarna till ett hållbart och klimatanpassade spel och infrastruktur har vi redan. 

Falun, Åre och Östersund är tre kommuner med anläggningar som redan gett grönt ljus och garantier för spelen. Snälla regeringen och riksdagsledamöter. Stöd Sveriges ansökan helhjärtat, nu.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa