Statkraft visar ingen trovärdighet

Insändarskribenterna vill att Statkraft tar sitt ansvar och sätter ut livskraftiga fiskar i Skellefteälven.

Insändarskribenterna vill att Statkraft tar sitt ansvar och sätter ut livskraftiga fiskar i Skellefteälven.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Insändare2022-02-02 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tillhör de som fiskar mest i Skellefteälven och har läst insändare i Norran den 26/1 ”Statkraft struntar i vattendomar” samt Statkrafts svar direkt. 

Vi som fiskar mycket i Skellefteälven har märkt att fisket efter havsöring under senare år blivit mycket sämre. Vi har undrat över orsaken, men har nu förstått att det beror på att Statkraft inte följt vattendomarna utan satt ut för unga och klena fiskar. 

Statkraft visar ingen som helst trovärdighet när de skriver att havsöringarna i Skellefteälven ökat sedan 2014. Laxarna har däremot vissa år funnits i så stort antal att de dött sedan de plågats ihjäl av svåra svampangrepp medan havsöringarna har minskat så oroväckande att det är tal om ren katastrof. 

Vi vill att Statkraft nu tar sitt ansvar och sätter ut livskraftiga, tvååriga havsöringar i Skellefteälven enligt gällande vattendom.

Vi tillhör de som sportfiskar mest i Skellefteälven och har gjort det under många år, så vi vet vad vi talar om.

Åke Marklund, Skellefteå, Ingvar Hellgren, Ursviken, Ulf Sundqvist, Skellefteå, Fredrik Lundqvist, Skellefteå, Peter Larsson, Skellefteå, Thorwald Pettersson, Skellefteå, Stig Lindmark, Skellefteå, Rickard Karlsson, Burträsk, Daniel Strömberg, Skellefteå, Thomas Tjärnlund, Skellefteå, Niklas Lindahl, Skellefteå, Kent Henriksson, Skellefteå.