Staten kan anordna SM-rally på bostadsmarknaden

Skribenten menar att det kunde bli SM-rally på bostadsmarknaden.

Skribenten menar att det kunde bli SM-rally på bostadsmarknaden.

Foto: Micke Fransson/TT

Insändare2020-08-25 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Staten tog sin hand från bostadsbyggandet på 1990-talet, de fria marknadskrafterna skulle då förse folket med bostäder efter behov. Vi vet alla hur det gick.

Nu har svenska staten åter gett sig in i leken, nu med ett väldigt generöst erbjudande. Den som tjänat pengar och blivit rik på sin bostadsaffär får nu möjligheten att helt ränte- och amorteringsfritt låna pengar av staten. För många handlar det om hundratusentals kronor som staten frikostigt lånar ut helt gratis med ett enda förbehåll, att du har köpt eller tänker köpa en annan bostad. Du behöver inte använda pengarna som betalning av den nya bostaden, det står låntagaren fritt att disponera hela gratislånet.

Observera att detta erbjudande bara gäller för personer som tjänat minst 50 000 kronor på sin bostadsaffär. Gratislånet gäller inte förstagångsköpare, inte om du sparat pengar till din bostad och inte heller om du flyttar från en hyresrätt. Att gratis skjuta på reavinstskatten är ett exklusivt privilegium bara för bostadsmarknadens verkliga vinnare.

Om nu staten ska stimulera en redan överhettad bostadsmarknad och hålla nyproduktionspriserna uppe så vore det väl rimligt att alla fick samma erbjudande. Tänk om alla svenskar som tänker köpa bostad fick låna till hela insatsen gratis av staten – med enda förbehållet att lånet ska återbetalas när man avlider – då skulle det banne mig bli SM-rally på bostadsmarknaden.

Ulf Larsson, Skellefteå