På olika platser i staden, från norr till söder, rivs cykelvägar upp och det dröjer länge innan de får asfalt igen. Anderstorp har och kommer fortsättningsvis att ha det besvärligt.
Nu är Gymnasievägen avspärrad från passagen vid skolan och övergången till bankomaten vid Svenska Hem. Man har lagt asfalt på vägen förbi Anderstorpsgymnasiet, men fjolårets grus för halkan ligger kvar i gångtunneln. Cyklar eller går du efter en moped eller sportcyklist så kan du få gruset på dig om du har otur. På Norrböle planeras nu för att ställa iordning, men det har varit stenig väg länge. Villagatan på Sunnanå och området som är en början på Brogatan har inte fått någon återställning på många månader.
Det är mycket som behöver göras i kommunen. Gamla vattenledningar ska bytas, avlopp, fjärrvärme, elnät och fiberkablar ska dras och förnyas – detta förstår jag. Vad jag inte förstår är varför det ibland verkar brista i samordning och planering.
Företagen verkar göra lite som de vill. Området som de inte har ansvar för struntar de förstås i. Några kvadratmeter asfalteras, men gatstumpen några meter längre bort lämnas obearbetad och uppgrävd, med en sträcka grus.
Det ser tokigt ut är när en gata grävs av och ställs iordning upprepade gånger under ett tidspersperiod på flera år. Gång-och cykelgatan på Anderstorp, mot Anderstorg och förbi skolan, är ett sådant exempel. Uppgrävning, återställande och uppgrävning igen – varför?
Olov Wikström, Skellefteå
Svar direkt
Ja, det är mycket byggnationer på gång. Skellefteå växer så det knakar med bostäder, skolor, kontor samt kultur- och fritidsanläggningar, då behöver även den underliggande infrastrukturen byggas ut och förstärkas. Det anläggs vatten och avlopp, fjärrvärme, elkraft och bredband med mera och även för detta finns samordning.
Kommunen för en kontinuerlig dialog med andra ledningsägare där alla parter redogör för sina insatser inför både vinter- och sommarsäsong. Kommunen erbjuder också månatliga avstämningar med byggföretagen i syfte att kunna synkronisera tidplaner med varandra. Men många av projekten är komplexa och all ombyggnad och grävning är inte möjlig att planera i förväg, vilket kan upplevas rörigt. Driftsstörningar, att det blir fel på nedgrävda ledningar, innebär även att det behöver grävas på mer akut basis.
Det finns en plan för hur Skellefteå kommun ska växa hållbart och det är härligt att många satsar på denna stad, men det innebär också att det uppstår störningar vilket kan bli obekvämt stundtals. Vi ber om överseende.
Jan Burlin, verksamhetschef på gator och parker, Skellefteå kommun