Ställ högre krav på samlingslokaler

Skribenten tycker att det borde vara samma krav på samlingslokaler som på industrin. (Arkivbild)

Skribenten tycker att det borde vara samma krav på samlingslokaler som på industrin. (Arkivbild)

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2023-12-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internetrevolutionen har förändrat samhället och gett oss en ny era av lärande. Förr i tiden var det långa predikningar och husförhör som gällde. Men jag personligen gillar inte långa föredrag eller föreläsningar. 

Föredragshållare är ofta experter inom sina ämnen, men för mig blir det överväldigande. Jag behöver ha möjligheten att ställa följdfrågor när jag fastnar i mina tankar eller efter att ha försökt själv. Jag skulle vilja att våra lokaler skulle vara av den klass där man kan ha vanlig samtalston, inte minst för de som har nedsatt hörsel, men tyvärr tycks det vara lite skamligt att medge att jag förstod inte vad hen sa.

Våra samlingslokaler är utformade för att föredragshållaren ska höras tydligt, experter har vi behov av men man måste ta allt med en nypa salt enligt min åsikt. Ett kinesiskt ordspråk; den som frågar är en dåre i nån minut, den som inte frågar är en dåre livet ut; Ett citat av Albert Einstein; fantasi är viktigare än kunskap. 

En av de allra viktigaste sakerna här i livet är att ha goda grannar och goda kontakter inte minst i dagens samhälle. Man behöver inte veta allt, oftast räcker det med en bråkdel av kunskapen, så länge man vet var man typ ska trycka på sin telefon, dator eller surfplatta. 

Jag har varit medskyldig till att tre lokaler fått betydligt lägre decibelnivå, men tyvärr inte till den nivå jag önskar men mycket bättre. Jag träffade en rektor som bestämt hävdade att det var minsann inte något som prioriteras, men att ha bikupor där är minsann näst intill omöjligt, har gått i hans skola. Det är ju i bikuporna man reder ut vad typ läraren sa. 

Det behövs ett omtag om ljudnivåerna tycker jag. Industrin har strikta krav på ljudnivåer, det borde ställas lika hårda krav på övriga samhället. Så mycket som blivit bättre med åren men tyvärr har det sunda förnuftet fått ta stryk. Det går att bygga lokaler med bra akustik.