Med stigande förvåning har jag väntat på att tystnaden ska brytas sedan Sverigedemokraterna i Region Västerbotten skrev i en debattartikel i Norran om att slöja inte hör hemma inom vården. Det ekar tomt. Nu har chocken över den talande, eller faktiskt vrålande, tystnaden övergått i vrede.
Varför försvarar inte cheferna i regionen sina medarbetare som får veta att de inte är önskvärda på jobbet? Hur tror ni det känns att gå till jobbet efter att läst debattartikeln, och INGEN säger emot?
Kanske resonerar cheferna på alla nivåer inom vården att de är offentligt anställda tjänstemän, vilka ska verkställa det politikerna beslutar, och inte agera politiskt. Men det är inte frågan om att agera politiskt. Era medarbetare blir attackerade och ifrågasatta och då är det självklart att gå ut och säga att de är välkomna som arbetskraft, uppskattade och inte minst behövda i en ansträngd vård, med slöja eller utan.
Kompetensen sitter inte i vad medarbetaren har på sig. Att ha hijab i vården hindrar inte på något sätt medarbetaren från att sköta sina arbetsuppgifter. Om något är det mer hygieniskt att täcka håret.
Hur ska den stora krisen med brist på kompetent arbetskraft inom vården kunna lösas om man utesluter en stor grupp svenskar som arbetskraft? Att köpa in några slöjor är en billig insats för att personer i den här gruppen ska känna sig välkomna.
Det går inte heller att säga att de visst är välkomna, att det är bara att ta av sig slöjan. Tro är djupt rotad i personens identitet. Religionsfriheten innebär att vi har rätt att uttrycka vår tro. Att säga att alla manliga läkare var tvungna att gå till jobbet i bikini är en dålig jämförelse, men kan ge en tankeställare. Varför envisas manliga politiker med att bestämma vad kvinnor ska ha på sig, både i Sverige och Iran?
Sedan borde regionpolitikerna ägna sig åt att göra något åt krisen i vården, istället för att hoppa på sina anställda som sliter varje dag för att ge god vård trots att förutsättningarna inte är de bästa.
Till dig som bär slöja vill jag säga: Jag blir gärna vårdad av dig. Lyssna varken på Sverigedemokraterna eller den talande tystnaden från andra som inte står upp för dig. Dina händer och din kompetens behövs i vården!
Janet Karlsson, patient Byske
Region Västerbotten svarar:
Som arbetsgivare ser vi verkligen att alla våra medarbetare är värdefulla och behövs för att klara kompetensförsörjning inom vården både nu och i framtiden.
Inom Region Västerbotten är vi tydliga med att vi vill ha öppna och inkluderande arbetsplatser där alla bemöts med respekt och känner sig uppskattade. Det ger också förutsättningar för en jämställd och jämlik arbetsmiljö där man trivs, vilket är en grund för att behålla anställda och attrahera nya.
Kia Ronnhed, HR direktör på Region Västerbotten