Spara på skogen och återvinn mer

Skribenten tycker vi ska återvinna mer och spara skogen till annat.

Skribenten tycker vi ska återvinna mer och spara skogen till annat.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2022-11-18 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såg en uppgift om att endast 5 procent av den papp, wellpapp, som tillverkas i Sverige är tillverkat av återvunnet material. Resten måste då bestå av nyligen nedhuggna träd? Ja i alla fall är en mycket stor del.

Hur har vi råd att hugga ner våra skogar och sedan slösa bort dem? De som ska binda kol för framtiden, finnas för biologisk mångfald, vara virke till långlivade trähus, finnas för barnbarnen att ströva i?

Köpte tyvärr en medicin på nätapotek för något år sedan. När den kom fram fanns medicinen i en plastburk, placerad i pappkartong, invirad i papper och slutligen förpackad i en stor rejäl wellpappkartong. Nej, det köpet gör jag inte om, nu blir det att som vanligt uppsöka fysiska apotek.

Förpackningsindustrin har en poäng när de visar på hur beroende vi är av kartong som förpackning. Men det går att minska beroendet. Att så lite av pappen är återvunnet material speglar kanske att massaindustrin vill ha marknad för sina produkter och kanske att vi inte betalar tillräckligt för dessa produkter?

Nej, skogarna behövs till annat. Små skogsägare behöver få bättre betalt än vad den svenska industrin ger. Bättre då att låta träden växa högre och avverkas när de ger timmer. Klimatomställningen behöver finnas på alla nivåer, i det lilla, bland företag och i politikern.

Låt oss återanvända mer. Det har vi råd med.