"Sossemonopolet" – ge upp, acceptera eller fly

Den socialdemokratiska dominansen i Skellefteå hämmar demokratin, menar skribenten.

Den socialdemokratiska dominansen i Skellefteå hämmar demokratin, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-05-31 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående Marta Hellgrens insändare i Norran den 28 maj: Det norrländska sossemonopolet har en orsak i att de lokala valen överskuggas av riksdagsvalet. De sker ju samma dag. Norrlänningar röstar inte gärna borgerligt. Liberalerna var i början på 1900-talet starka i norr. Då samarbetade de med socialdemokratin, exempelvis i rösträttsfrågan där liberalen och statsminister Nils Edén (Piteå) drev igenom rösträtten. Borgarna var emot rösträtt, liksom alla andra reformer för att förbättra för vanligt folk.

Liberalt skulle man kunna rösta i norr, men liberala rikspartiet har gått samman med borgarna – fienden. Då blir det svårt med alternativen. Miljöpartiet har gått bort sig i storstadsvimlet och blivit illa omtyckt på landsbygden. Centerpartiet, Bondeförbundet, har också tappat. Kristdemokraterna har på riksplanet vänt på det kristna budskapet. 

De som lyckats bryta Socialdemokraternas totala dominans i norrlandskommuner har fått ge sig in i ovanliga samarbeten. Ett annat sätt är att ha två lokala socialdemokratiska partier, så gjorde man i Kiruna. Socialdemokraterna i Skellefteå firar 75-årigt maktmonopol. Det är kanske världsrekord? Givetvis hämmar det lokaldemokratin. All form av politiskt arbete blir ju meningslöst. Alla andra förslag än partiets blir chanslösa. Alla andra sanningar än den Socialdemokraterna presenterar tynar bort.

Man får ge upp, acceptera eller fly.

Tomas O Johansson