Som ett brev på posten – men bara en gång i veckan

Brevbärarna gör så gott de kan. Men nu är organisationen hos Postnord något instabil tycker jag. Från och med sista augusti har jag vissa veckor bara fått post en gång i veckan.

Skribenten upplever att posten kommer på besök allt mer sällan.

Skribenten upplever att posten kommer på besök allt mer sällan.

Foto: Pär Fredin/TT

Insändare2022-12-07 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När detta post-bolag skulle lägga om turerna så att de enligt egen utsago blev mer hållbara så var det utlovat att posten skulle delas ut varannan dag. Det gör den inte.

Det är inte roligt när facktidskrifter kommer tre dagar efter valet med information om vart de olika partierna står i olika frågor. Posten kommer ibland klockan 18–18:30 och då glömmer man kanske bort att gå till sin box och hämta den. En del veckor är det lördagsutdelning (!).

Det här är fel på många plan. Dels blir brevbärarna troligen lika stressade som förut då en av orsakerna till neddragningarna ganska säkert var personalkostnader. Dels är det inte miljövänligt med all denna utkörning av paket, för där verkar det inte fattas resurser. Den blå bilen kretsar ofta i mitt bostadsområde. E-handeln som gick upp under pandemin innebar inte någon sänkning av koldioxidutsläppen.

När vi ändå talar om post vill jag också lägga ett par ord om e-post. Jag har ett e-postprogram som är gratis att ladda ned. Men hela tiden får jag uppmaningar om att sponsra med pengar. Microsoft hade ett e-postprogram som avslutades utan förvarning för ett par år sedan på grund av en tvist mellan två bolag. Jag förlorade 400 mejl i det svepet och programmet återöppnades förstås inte. Det jag önskar vore ett stabilt e-postprogram finansierat av skattepengar. 

Den som vill ha avancerade upplägg och arkiveringssystem i e-posten kan gå till den privata marknaden. När nu vanlig post är så svår att räkna med så måste e-posten vara pålitlig och följa med på köpet när du köper mobil eller dator. Det är ju sagt att vi ska höja den civila beredskapen i Sverige. Då kan vi inte hålla på som det sker nu.