Solbacken: Enkelriktat skulle lösa trafikkaoset

Att enkelrikta Varugatan skulle kunna lösa trafikproblemen på Solbacken, menar skribenten.

Att enkelrikta Varugatan skulle kunna lösa trafikproblemen på Solbacken, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-10-19 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är inte julen här, men snart så kommer den. Coronapandemin är däremot här och då rekommenderas minskat kollektivt åkande. Nu är inte jag expert på trafik, men det borde innebära ännu fler bilar på Solbacken och utökat kaos i trafiken där. 

Min uppfattning är att nästan uteslutande all trafikstockning på Solbackens handelsområde beror på att någon ska svänga vänster, och att det inte är fritt från trafik, så denna någon måste vänta. Följden är att alla efter denna någon också får vänta. 

Lösningen kan vara att förbjuda vänstersvängande, men jag har en annan lösning. Jag tror att en enkelriktning av Varugatan skulle fungera. Tillåt trafiken löpa från rondellen och i riktning in mot Max, Jula med fler butiker. Resultatet av förslaget är två filer i samma riktning. 

Om någon ska svänga vänster, till mitten av handelsområdet, lägger sig denna i vänster fil. Då uppstår inga stopp från vänstersvängande och trafiken flyter bättre. Sedan är det bara de vänstersvängande bilarna som kommer söderifrån på E4 och ska till Biltema som stoppar upp flödet, fram till dess att de inser att man kan svänga höger och köra runt i rondellen 100 meter längre bort. 

Pluto