Socialdemokratin och välfärden på irrvägar

Skribenten tycker till om kommunernas utförsäljningar och Sara Kulturhus.
Skribenten tycker till om kommunernas utförsäljningar och Sara Kulturhus.

Insändare 25 augusti 2022 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den växande ojämlikheten i Sverige stiger snabbt. Socialdemokraterna presenterar ett valmanifest med ett antal olika program som ska genomföras. Men inte något om hur i grunden attackera den växande ojämlikheten som är orsaken till flertalet av våra stora samhällsproblem. För inte så länge sedan fanns det ett 50-tal miljardärer i Sverige. Nu närmar vi oss 600.

Ett område som kraftfullt bidragit till miljardärernas framväxt är fastighetsmarknaden och då bland annat kommunernas utförsäljning av kommunägt fastighetsbestånd.

I Skellefteå äger SBB (vd, förre socialdemokraten Ilija Batljan) polisstationen, tingsrätten och nästan 800 tidigare hyresrätter samt Kulturhuset Sara som SBB 2018 köpte för en dryg miljard. Varje år betalar kommunen ca 45 miljoner för att få tillgång till kulturhuset. När hyreskontraktet löper ut har kommunen betalat mer än 2,2 miljarder i hyra. (Norran, insändarsvar den 21/7)

Den som önskar veta mer om den växande ojämlikheten i Sverige kan läsa ekonomijournalisten Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige.

Christer Ågren, Boviken


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa